Düzpüren ören yeri'nin antik limanı ve yapı kalıntıları
  1. Tez No: 812716
  2. Yazar: TURGUT ÜNVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BULBA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Seleukeia, Seleukos, Pamphylia, Düzpüren, Antik Mimari, Akdeniz Ticareti, Helenistik Dönem, Seleukeia, Seleukos, Pamphylia, Duzpuren, Ancient Architecture, Mediterranean Trade, Hellenistic Period
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akdeniz Sualtı Kültür Mirası Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Antalya ili Manavgat ilçesi sınırlarında bulunan Düzpüren Ören Yeri; Aspendos, Side, Selge gibi antik kentlerin arasında bulunan kıyı bölgesinde yer almaktadır. Özellikle ticaret, üretim ve şehirleşme açısından çok önemli bir kent olan Side'ye yaklaşık 12 km mesafede bulunmasına rağmen bölge hakkında çok az sayıda bilimsel araştırma yapılmıştır. Ekimizce bölgede yürütülen iki senelik yüzey araştırmaları sonucunda bölgede çok sayıda taşınmaz kültür varlığı ve seramik belgelenmiştir. Söz konusu yapı kalıntıları yaklaşık 4 km² bir alanda yayılım göstermektedir. Tespit edilen yapı kalıntılarının çoğunluğunun işlevleri hakkındaki bilgilerimiz kısıtlıdır. Ancak güncel veriler ışığında tanımlanabilen roma hamamı ve kilise gibi kamusal yapıların varlığı Düzpüren Ören Yeri'nin kent kategorisinde değerlendirilmesi gerektiğini gösteren veriler sunmaktadır. Arazinin çeşitli alanlarında yayılım gösteren seramik kalıntıları, örneğine ender rastlanan bir yoğunluktadır. Bu seramikler arasında birçok farklı tipte ve hamur rengine sahip malzeme bulunmaktadır. Buna ek olarak Düzpüren Ören Yeri'nde tespit edilen çok sayıda seramik atığı bölgedeki seramik üretiminin varlığını kanıtlamaktadır. Burada üretilen seramiklerin yine bu bölgedeki bir liman aracılığıyla ihraç edilmiş olduğu düşünülmektedir. Araştırma sırasında herhangi bir seramik fırını ve liman yapısı tespit edilememiş olsa da seramik kalıntılarının hem yüzeyde hem de su altındaki yoğunlukları bu görüşü destekler niteliktedir. Bölgede daha önceden tespiti yapılmış olan batıkların ve artı ürünün varlığı Düzpüren Ören Yeri'nin Akdeniz deniz ticareti ile olan ilişkisini kanıtlamaktadır. Stadiasmus Maris Magni adlı antik kaynağın Pamphylia Bölgesi hakkında bilgileri aktardığı bölümde adı geçen Seleukeia'nın, bir süre Şıhlar köyü yakınında konumlanan sit alanında bulunduğu düşünülse de güncel veriler bahsi geçen bölgenin isminin Lyrbe olduğunu göstermektedir. Seleukeia Antik Kenti'nin konumu hakkındaki bilinmezlik ise devam etmektedir. Araştırmalar sonucunda edindiğimiz bulgular Düzpüren Ören Yeri olarak bilinen sit alanının özgün bir kent kimliği olabileceği ihtimalini ortaya çıkarmıştır. Bu doğrultuda yapılan saha ve literatür çalışmaları sonucunda Stadiasmus Maris Magni'de ismi geçen Pamphylia Seleukeia'sının günümüzde Düzpüren Ören Yeri olarak bilinen bu bölge olması muhtemel gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
Düzpüren Ruins is located within the borders of the Manavgat district of Antalya province; It is located in the coastal region between ancient cities such as Aspendos, Side, and Selge. Although it is located at a distance of about 12 km from the Side, which is a very important city in terms of trade, production, and urbanization, very little scientific research has been done on the region. As a result of the two-year survey conducted by our team in the region, a large number of cultural assets and ceramics have been documented in the region. The building remains in question are spread over an area of approximately 4 km². Our information about the functions of the majority of the identified building remains is limited. However, the Roman bath and church can be defined in the light of current data existence of public buildings such as the Düzpüren Ruins provides data showing that it should be evaluated in the urban category. Ceramic remains scattered in various areas of the land are of a rare intensity. Among the seceramics, there are materials with many different types and colors of paste. In addition, a large number of ceramic wastes found in Düzpüren Ruins prove the existence of ceramic production in the region. It is thought that the ceramics produced here were exported via a port in this region. The presence of ship wrecks that have been identified before in the regional so proves the relationship of Düzpüren Ruins with the Mediterranean maritime trade. Although it is thought that the ancient city of Seleukeia was in the protected area near Şıhlar village for a period, the available data show that the name of the region in question was Lyrbe. The unknown about the location of the Ancient City of Seleukeia continues. The findings we obtained as a result of there search revealed the possibility that the site known as Düzpüren Ruins may have a unique urban identity. The findings we obtained as a result of there search revealed the possibility that the site known as Düzpüren Ruins may have a unique urban identity. In this direction, as a result of field and literatüre studies, it seems likely that the Pamphylia Seleukeia, whose name was mentioned in Stadiasmus Maris Magni, is this region known as Düzpüren Ruins today.