Mescidlerle ilgili nehiy içerikli rivayetlerin değerlendirilmesi
Evaluation of hadith narrations with prohibited content about masjicds
  1. Tez No: 812915
  2. Yazar: MEHMET ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Mabed, Mescid, Nehiy, Kütüb-i Sitte, Hadith, Sanctuary, Masjid, Prohibition, Kutub al-Sittah
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hadis Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Mescidlerle ilgili nehiy içerikli hadis rivayetlerinin incelendiği bu araştırma, iki ana bölümden oluşmaktadır. Tasvirî bir bakış açısına sahip Birinci Bölüm'de öncelikle“mabed”kelimesinin etimolojik analizi yapılarak Kur'ân'da mabed kelimesine karşılık gelen kavramlar üzerinde durulmuştur. Belli başlı dinler ile Cahiliye dönemi insanının çeşitli mabed anlayışlarına ve bu doğrultuda tarihi süreçte oluşturabildikleri mabed yasaklarına dikkat çekilmiştir. İkinci Bölüm'de Kütüb-i Sitte kaynakları çerçevesinde mescidlerle ilgili nehiy içerikli rivayetler belirlenerek bilhassa şerh çalışmalarından da yararlanılarak muhtelif başlıklar altında değerlendirilmiştir. Böylelikle söz konusu nehiy başlıklarının ardındaki nebevî murad anlaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, which investigates the hadith narrations with prohibited content about masjids, consists of two main parts. In the First Part, which has a descriptive perspective, first of all, the etymological analysis of the word“mabed”(sanctuary) was made, and the concepts corresponding to the word sanctuary in the Qur'an were discussed. It drew attention to the understanding of certain religions and many sanctuaries of the Jahiliyya people and the sanctuary prohibitions they could create in the historical process in this direction. In the Second Chapter, the narrations with forbidden content about the masjids were determined within the framework of Kutub al-Sittah (six canonical books of hadith) sources and evaluated under various headings, especially by using commentary studies. Thus, the prophetic meaning behind the forbidden titles was tried to be understood.