Amasya mihrabları (Amasya merkez ve ilçelerinde bulunan cami ve mescidlerdeki mihrablar)
The mihrabs which are faund in the mosque and the masjidsin Amasya city center and districts
  1. Tez No: 456635
  2. Yazar: ZEYNEP KEMALOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELİL ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Amasya, Mihrab, Nis, Kavsara, Cami, Mescid, Süsleme, Amasya, Mihrab, Niche, Kavsara, Mosque, Decoration
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 465
Özet
Bu çalışmada Amasya merkez, ilçe, kasaba ve köylerinde bulunan cami ve mescidlerde yer alan XIII. yüzyıldan XX. yüzyıla kadar geniş bir zaman diliminde yapılmış, orjinalliğini koruyan 26 adet mihrab incelenmiştir. Bu mihrabların 6 adeti mescidlerde geri kalan 20 adeti camilerde bulunmaktadır. Ele aldığımız bu mihrabların 10'u alçı,2'si mermer, diğer 14 adeti taş malzemeden yapılmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm olan giriş bölümünde konunun niteliği, kapsamı ve ilgili yayınlara kısaca değinilmiştir. İkinci bölümde katalog yer almaktadır. Amasya merkez, ilçe, kasaba ve köylerinde tespit edilen mihrablar katalog bölümünde detaylı bir şekilde tanıtılmıştır. Mihrabların tamamı çizim ve fotoğraflarla desteklenmiştir. Üçüncü bölüm değerlendirmedir. Değerlendirme bölümünde bu mihrabların yapıdaki yeri, konumu, malzemesi ve süslemelerinin teknik açıdan değerlendirmesi yapılmıştır. Dördüncü bölüm sonuç bölümüdür. Bu bölümde ana hatları ile Amasyamihrablarının Türk-İslam sanatı içerisindeki yeri ve önemi üzerinde durulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines twenty five mihrabs, which have been determined in the mosques to have been built from 13th to 20th century in the city-centre, districts, towns and villages of Amasya. 6 of these elements are found in small mosques and the other 20mihrabs are found in bigger mosques. 10 of the mihrabs which are being discussed in this research are made of plaster, 2 of them are made of marble and 14 of them are made of stone. This study consists of four chapters. The introduction, which is the first chapter of the study at the same time, exemplifies the quality and scope of the subject and related issues are mentioned. The second chapter includes the catalogue. The mihrabs which are found in the city-centre, districts, towns and villages of Amasya are described in details in this section. All of those mihrabs have been elaborately displayed with drawings and photographs. The third chapter is the evaluation. In this part, the place, position and material of the mihrabs in the buildings and also the decorative details in those elements have been evaluated technically. The fourth chapter is the conclusion. In this part, the mihrabs found in Amasya are being discussed in terms of their position and importance in Turkish-Islamic art.