Paralitik şaşılıklarda etyolojik değerlendirme ve cerrahi sonuçlarımız
Paralitic strabismus: Etiologic evaluation and surgical outcomes
  1. Tez No: 813086
  2. Yazar: SEMA YÜZBAŞIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ SOMER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Paralitik şaşılık, etyoloji, tedavi, Paralytic strabismus, etiology, treatment
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı üçüncü, dördüncü altıncı sinir paralizlerinde tedavi modalitilerini ve sonuçları değerlendirmektir. Metod: Bu çalışma, Sağlık Bakanlığı Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi şaşılık bölümünde yapıldı. Ocak 1995 - Aralık 2010 tarihleri arasında paralitik şaşılık tanısıyla takip edilen 213 hastanın (134 erkek, 79 kadın) kartı retrospektif olarak incelendi. Cerrahi başarı troklear sinir felcinde 5 PD ve altı vertikal kayma, abdusens ve okulomotor sinir felçlerinde ise 10 PD ve altı horizontal kayma olarak tanımlandı. Sonuçlar: Troklear sinir (%64,3) en sık etkilenen sinir olup bunu sırayla abdusens sinir (%27,2) ve okulomotor sinir (% 7) takip etmekteydi. Tüm hastalarda en geniş grubu konjenital paraliziler (%60) oluştururken bunu travma (%21,4) takip etti. Konjenital paraliziler troklear (%81,8) ve okulomotor sinir (%40) paralizilerinde en büyük grubu oluşturdu. Abdusens sinir felcinde ise en sık etyolojik neden travma idi (%53,4). Troklear sinir felcinde hastaların %91,4'üne cerrahi tedavi uygulandı. En sık uygulanan cerrahi prosedürler; alt oblik tenotomi (%49,1) ve alt oblik anterior transpozisyonu (%42,5) idi. Abdusens sinir felcinde hastaların %55,2'sine en sık her iki göze iç rektus geriletmesini (%40,6) içeren cerrahi tedavi uygulandı. Okulomotor sinir felcinde hastaların %60'ına cerrahi tedavi uygulandı. Cerrahi başarı oranları troklear sinir felcinde %74,5, abdusens sinir felcinde %68,8 ve okulomotor sinir felcinde %66,6 idi. Tartışma: Ayrıntılı anamnez ve muayene ile etyolojiyi belirlemek, gereksiz ve pahalı görüntüleme tekniklerinden kaçınmak ve uygun tedavi planı yapabilmek için gereklidir. Uygun medikal ve cerrahi tedavi ve yakın takip ile paralitik şaşılıklarda başarılı sonuçlar elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
Paralitic strabismus: Etiologic evaluation and surgical outcomes Purpose: The aim of this study was to evaluate the treatment modalities and outcomes of third, fourth and sixth nerve palsies. Methods: This study was conducted in Ministry of Health Ankara Training and Research Hospital, strabismus department. The charts of 213 patients (134 male; 79 female) with paralytic strabismus were reviewed. Surgical success was defined as vertical deviation of 5 PD or less in trochlear palsies and as horizontal deviation of 10 PD or less in abducens and oculomotor palsies. Results: The trochlear nerve (64,3%) was the most frequently affected nerve, followed by the abducens (27,2%) and oculomotor (7%) nerves. In all patients, congenital palsies (60%) constituted the largest group following by the trauma (21,4%). Congenital palsies formed the largest group of trochlear (%81,8) and oculomotor (%40) nerve palsies. The most frequent cause of abducens nerve palsies was trauma (53,4%). In the trochlear palsy group, 91,4% of patients were treated surgically. The most frequently used surgical procedures were tenotomy of inferior oblique (49,1%) and anterior transposition of inferior oblique (42,5%). In the abducens group, 55,2% of patients underwent surgical interventions, most of which involved bilateral recession of the medial rectus muscle (40,6%). In the oculomotor palsy group, 60% of cases were treated surgically. The surgical success rates were 74,5%, 68,8% and 66,6% in trochlear, abducens and oculomotor palsies, respectively. Conclusion: The determination of etiology with the help of detailed anamnesis and examination is essential in order to avoid unnecessary and expensive imaging techniques and for proper treatment planning. Successful outcomes can be obtained with appropriate medical and surgical treatment and close follow–up in paralitic strabismus.