Seramik sanatinda dijital iletişim dilinin kullanilmasi
Using digital communication language in ceramic art
- Tez No: 813165
- Danışmanlar: PROF. HALİL YOLERİ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Dijital iletişim, dijital sanat, seramik, tasarım, teknoloji, Digital communication, digital art, ceramics, design, technology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
20. yüzyıl teknoloji çağı olarak bilinirken, çağımız 21. yüzyıl internet teknolojisiyle beraber dijital çağ olarak adlandırılmaktadır. Kitle iletişim araçlarının dijitalleştiği günümüzde, artık kullandığımız dil de dijital iletişim dili olmuştur. Dijitalleşme hayatın her dalına sirayet ettiği gibi teknolojiyle her zaman iç içe olmuş; sanatı da etkilemiş ve dönüştürmüştür. Dijital iletişim dilinin dönüştürdüğü sanat, yeni pratikler geliştirerek zaman ve mekan kavramını da genişletmiş, sınırların ötesine taşımıştır. Dijital çağ, yeni gerçekliklerin ve sanal yeni bir dünyanın yapılandığı görsel bir çağdır. Yeni dijitalleşen iletişim teknolojileri, zaman ve mekan birlikteliğini de farklı bir boyuta taşımasıyla sanatta gelişen ve dijitale evrilen pratiklerin ekseninde ilk iletişim araçlarından biri olan seramik sanatının tasarım ve üretiminin bu çağa nasıl ayak uyduracağı ise önemli bir konu olmaktadır. Tezin amaç ve kapsamında; dijital iletişim dili ve teknolojilerine değinilmiş, dijital teknolojilerle dönüşen sanat pratikleri ele alınmıştır. Ayrıca dijital iletişim teknolojilerinin seramik alanının eğitim, tasarım, üretim ve sergileme gibi aşamalarında kullanım olanakları ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Özellikle günümüze kadar olan en son teknolojilerin ışığında seramik sanatının ne yöne nasıl evrilebileceği esas argümanı oluşturmaktadır. Dijital iletişim teknolojileriyle oluşturulan bir atölye taslağı ile de çalışma desteklenmiştir. Bu araştırmada, dünyadaki kilit örnekler, literatür ve güncel araştırmalarla desteklenerek sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
While the 20th century is called the age of technology, the 21st century is called the digital age with internet technology. In today's digitalized mass media, the language we use has also become the language of digital communication. Digitalization has always been intertwined with technology as it permeates every branch of life; it has also affected and transformed art. Transformed by the language of digital communication, art has expanded the notion of time and space by developing new practices and moved beyond borders. The digital age is a visual age of new realities and a new virtual world. As the new digitalized communication technologies carry the unity of time and space to a different dimension, it is an important issue how the design and production of ceramic art, which is one of the first communication tools on the axis of practices that develop in art and evolve into digital, will keep pace with this age. Within the scope and purpose of the thesis; digital communication language and technologies are mentioned, and art practices transformed by digital technologies are discussed. In addition, it has been tried to reveal the possibilities of using digital communication technologies in stages such as education, design, production and exhibition in the field of ceramics. Especially in the light of the latest technologies to date, the main argument is how ceramic art can evolve and in what direction. The study was also supported by a workshop outline created with digital communication technologies. In the research, key examples from around the world have been presented, supported by literature and current research.