Tarımsal destekleme politikalarının serada domates üretiminde agroekolojik uygulamalara etkisinin incelenmesi: Antalya ili Kumluca ilçesi örneği
Investigation of the effects agricultural support policies on agroecological applications in tomatoes production in greenhouse: A case study from Kumluca district of Antalya province
- Tez No: 813183
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates, Tarımsal destekler, Agroekolojik uygulamalar, Antalya, Örtüaltı üretim, Tomatoes, Agricultural supports, Agroecological practices, Antalya, Greenhouse production
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarım Politikası ve Yayım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Çalışmada Antalya İli Kumluca İlçesinde serada domates üretiminde destekleme politikalarının agroekolojik uygulamalara etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Antalya ili Kumluca ilçesinde 115 domates üreticisi ile yüz yüze anket yapılmıştır. Üreticilerin sosyo-demografik özelliklerinin belirlenmesinde tanımlayıcı istatistiklerden, agroekolojik uygulamaları gerçekleştirme düzeyine göre yararlanılan desteklerin ortaya konmasında t-testi, sera üretimindeki destekleme politikalarının ve sosyo-demografik özelliklerin agroekolojik uygulamalara etkisinin belirlenmesinde ise lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışmada ayrıca domates üretiminin sürdürülebilirlik düzeyinin belirlenmesi amacıyla sürdürülebilirlik indeksi de hesaplanmıştır. İncelenen işletmelerde üreticilerin %70.43'ünün düşük düzey kategorisinde, %29.57'sinin orta düzey kategorisinde agroekolojik yöntemleri uygulama düzeyine sahip olduğu ve yüksek düzey kategorisinde hiçbir üreticinin yer almadığı saptanmıştır. İşletmelerin tarımsal desteklerden yararlanma düzeyi %98.26 olup verilen desteklerin sadece %19.35'inin agroekolojik uygulamalara verilen destekleri kapsadığı belirlenmiştir. Serada tarımsal deneyim süresinin, herhangi bir üretici örgütüne üye olma oranının artması ve domates üretim alanının artması ile agroekolojik yöntemleri uygulama olasılığının azaldığı; üreticilerin düzenli olarak kitle iletişim araçlarını kullanarak tarımsal bilgi edinme düzeyinin artması, aile işgücü sayısının yükselmesi ve tarımsal destekleme miktarının artması ile agroekolojik yöntemleri uygulama olasılığının arttığı saptanmıştır. Bu kapsamda, serada domates üretiminde çevre koruyucu önlemlerin alınması, agroekolojik uygulamaların teşvik edilmesi ve üreticinin refahının korunması tarımsal sürdürülebilirlik açısından oldukça önemli olup, politika yapıcıların tarımsal destekleme politikalarını buna göre planlaması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the effect of greenhouse tomatoes production support policies on agroecological practices in Antalya Province Kumluca District. For this purpose, a face-to-face survey was conducted with 115 tomato producers in the Kumluca district of Antalya province. In determining the socio-demographic characteristics of the producers, the t-test was used to reveal the supports utilized from descriptive statistics according to the level of realization of agroecological practices, and logistic regression analysis was used to determine the effect of support policies in greenhouse production and socio-demographic characteristics on agroecological practices. In the study, the sustainability index was also calculated in order to determine the sustainability level of tomato production. It was determined that 70.3% of the producers in the examined farms had the level of applying agroecological methods in the low-level category, 29.57% of them were in the medium-level category, and no producers were included in the high-level category. The level of benefiting from agricultural supports of the enterprises is 98.26% and it has been determined that only 19.35% of the supports provided cover the supports given to agroecological practices. With the increase in the period of agricultural experience in the greenhouse, the rate of membership in any producer organization and the increase in the tomato production area, the probability of applying agroecological methods decreased; It has been determined that the possibility of applying agroecological methods increases with the increase in the level of obtaining agricultural information by the producers using the mass media regularly, the increase in the number of family labor and the increase in the amount of agricultural support. In this context, taking environmental protective measures in tomato production in greenhouses, promoting agroecological practices and protecting the farmer's welfare are very important in terms of agricultural sustainability, and it is recommended that policy makers plan their agricultural support policies accordingly.