Kütüb-i Sitte rivayetleri çerçevesinde anne-baba hakları
Parent rights in the context of Six Canonical hadith books narrations
  1. Tez No: 813304
  2. Yazar: ABDULAHAT ÖZBEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Hak, Birr, Ukûk, Ebeveyn, Kütüb-i Sitte, Hadith, Right, Birr, Aqq, Parent, Six Canonical Hadith Books
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu çalışma, Kütüb-i Sitte kaynakları bağlamında anne-baba hakları konusunun incelenmesi maksadıyla hazırlanmıştır. Söz konusu haklar, ana hatları itibarıyla birru'l-vâlideyn ve ukûku'l-vâlideyn kavram çifti perspektifi üzerinden bir araştırmaya tabi tutulmuştur. Birinci Bölüm'de ebeveyn haklarının tarihsel sürecine yoğunlaşılmıştır. İkinci Bölüm'de ise araştırma özelinde belirlenen hadis rivâyetleri bilhassa şerh çalışmalarından ve ilgili literatürden yararlanılarak alt başlıklar halinde değerlendirilmiştir. Böylelikle ebeveyn-evlat ilişkilerinin haklar düzlemindeki bir boyutu ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been prepared to examine the subject of parent rights within the context of Six Canonical Hadith Books. The mentioned rights were mainly investigated from the perspective of“birr al-walidayn”and“aqq al-walidayn”concepts. The First Part focuses on the historical process of the rights of parents. In The Second Part, the hadith narrations determined in the research were evaluated under sub-titles, especially by using the commentary studies and the relevant literature. Thus, a dimension of parent-child relations on the level of rights has been tried to be revealed.