Genç yetişkin kadınlarda motivasyonel görüşmenin vücut ağırlığı ve beslenme alışkanlıkları üzerine etkisi
The effect of motivational interviewing on body WEİGHT and dietary habits in young adult women
- Tez No: 813383
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN BİLGİÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Motivasyonel Görüşme, Beslenme, Vücut Ağırlığı Kaybı, Obesity, Motivational Interviewing, Nutrition, Weight Loss
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Motivasyonel görüşme, bireylerin değişim sürecinde içsel motivasyonlarının artmasını, kararsızlıklarının çözümlenmesini sağlayan danışan merkezli bir yaklaşım tarzıdır. Bu randomize kontrollü deneysel çalışma, web tabanlı motivasyonel görüşme tekniği ile yapılan beslenme danışmanlığının hafif şişman ve obez kadınların ağırlık kaybetmeleri ve beslenme alışkanlıklarındaki etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma örneklemini; dahil edilme kriterlerine uyan 80 kadın (Müdahale Grubu (MG) n=40; Kontrol Grubu (KG) n=40 ile yürütülmüştür. Tüm katılımcılardan Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II (SYBDÖ-II), Vücut Ağırlığı Öz Yeterlilik Yaşam Tarzının Saptanması Testi(WEL Test), besin tüketim sıklığı ve uluslararası fiziksel aktivite kayıtları ön test ve son test olarak toplanmıştır. Katılımcılardan üç ayın her haftasında (iki hafta içi ve bir hafta sonu) 24 saatlik besin tüketim kayıtları ve fiziksel aktivite kayıtları alınmıştır. Antropometrik ölçümler (vücut ağırlığı (kg), bel (cm) ve kalça çevresi (cm) ölçümleri) kendileri tarafından alınarak görüşmede değerlendirilmiştir. Tüm katılımcılara tıbbi beslenme tedavisi programı verilmiştir. MG'na ek olarak motivasyonel görüşme teknikleri uygulanmıştır. Çalışma üç ay (12 hafta) boyunca iki haftada bir web tabanlı online görüşme yapılarak yürütülmüştür. Verilerin analizinde Brunner-Langer yöntemi (F1-LD-F1 dizayn) kullanılmıştır. Çalışma sonunda; SYBDÖ-II ölçeği toplamı, alt ölçeği“sağlık sorumluluğu”ve“beslenme”puan ortalamaları ile WEL ölçeği toplamı,“negatif duygular”,“besin bulunabilirliği”ve“olumlu aktiviteler”MG'nda daha iyi olduğu bulunmuştur (p>0,05). Her iki grupta antropometrik ölçümlerde benzer oranda azalma olduğu görülmüştür (p>0,10). Grupların enerji (kkal), karbonhidrat (g), yağ (g) alım miktarlarının benzer oranda azaldığı, proteinin (g) alımının ise arttığı görülmüştür (p>0,10). Sonuç olarak obezitede ağırlık kaybı ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması için motivasyonel görüşmenin daha uzun süreli ve daha büyük örneklem grubuyla diyetisyenler tarafından kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Motivational interviewing is a client-centered approach that aims to increase individuals' intrinsic motivation and resolve their ambivalence during the process of change. This randomized controlled experimental study was conducted to assess the impact of web-based motivational interviewing in dietary counseling on weight loss and dietary habits in overweight and obese women. The research sample consisted of 80 women who met the inclusion criteria, with 40 assigned to the Intervention Group (IG) and 40 to the Control Group (CG). All participants were assessed using the Healthy Lifestyle Behaviors Scale II (HLBS-II), the Weight Efficacy Lifestyle (WEL) Test, dietary intake frequency, and international physical activity records, both as pre-test and post-test measures. Additionally, participants recorded their 24-hour dietary intake and physical activity on a weekly basis for three months (two weekdays and one weekend day). Anthropometric measurements, including body weight (kg), waist circumference (cm), and hip circumference (cm), were self-reported and evaluated during the interviews. All participants received medical nutritional therapy. In addition to this, participants in the IG were exposed to motivational interviewing techniques. The study was conducted over a three-month (12-week) period, with web-based online interviews held bi-weekly. Data were analyzed using the Brunner-Langer method (F1-LD-F1 design). At the end of the study, the IG showed significant improvements compared to the CG in total HLBS-II score and subscale scores for“health responsibility”and“nutrition,”as well as in the total WEL score and subscales of“negative emotions,”“availability of food,”and“positive activities”(p>0,05). Both groups experienced similar reductions in anthropometric measurements (p>0,10). There were similar decreases in energy (kcal), carbohydrate (g), and fat (g) intake between the groups, while protein (g) intake increased (p>0,10). In conclusion, for weight loss and adoption of healthy eating habits in obesity, it is recommended that motivational interviewing be used on greater samples and longer term follow up by dietitians.a sonra doldurulacaktır.