Cumhuriyet dönemi tiyatro eserlerinde aile (1923-1969)
Family in Republican period theatre works (1923-1969)
  1. Tez No: 813451
  2. Yazar: BÜŞRA ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE EMEL KEFELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Kadın, Toplum, Gelenek, Family, Woman, Society, Tradition
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Refik Halid Karay, Reşat Nuri Güntekin, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Ahmet Kutsi Tecer, Cevat Fehmi Başkut, Ahmet Muhip Dıranas, Oktay Rifat, Necati Cumalı, Orhan Asena ve Turgut Özakman'ın aile ve kadın odaklı bir yaklaşım güderek yazdığı tiyatro eserleri, toplumsal gerçekliklerin ve modernizm hareketlerinin aile hayatı üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini ortaya koyar. Bu bağlamda, tiyatro eserlerindeki gelenek ve kültürel değerlerle bütünleşmiş aile modelleri tasnif edilerek incelenmiş ve toplumun zihin dünyasındaki ideal kadın ve aile olgusunun nasıl olduğu, kırsal ve kentsel bölgelerdeki aile ilişkilerini belirleyen dinamiklerin neler olduğu sorularına cevap aranmıştır. Türk ailesinin hayat tarzını değiştiren modernizm hareketinin etkileri“Toplumsal Değişim ve Aile”ve“Kadınlar ve Evlilik Hayatı”olmak üzere iki başlık altında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The theatre works written by Refik Halid Karay, Reşat Nuri Güntekin, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Ahmet Kutsi Tecer, Cevat Fehmi Başkut, Ahmet Muhip Dıranas, Oktay Rifat, Necati Cumalı, Orhan Asena and Turgut Özakman with a family and woman-oriented approach reveal the positive and negative effects of social realities and modernism movements on family life. In this context, family models integrated with tradition and cultural values in theatre works are classified and examined, and answers are sought to the questions of how the ideal woman and family phenomenon is in the minds of the society and what are the dynamics determining family relations in rural and urban areas. The effects of the modernization era that changed the lifestyle of the Turkish family are discussed under two titles:“Social Change and Family”and“Women and Married Life”.