Kamu politikalarında dijital dürtme: Uygulama örnekleri
Digital nudging in public policies: Practice samples
  1. Tez No: 813456
  2. Yazar: WAHIDULLAH MUBASHIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA MÜGE ÖZDEMİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu politikaları, Dürtme, Dijital dürtme, Public policies, Nudge, Digital nudge
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Teknoloji çağında insanlara ulaşmada, insan davranışlarına yön vermede, onları kendileri ve toplum için daha faydalı karar ve tercihlere yönlendirmede dijital dürtme anlayışı giderek önem kazanmaktadır. Dijital dürtme; davranışsal iktisattan elde edilen içgörülerden faydalanarak dijital ortamdaki unsurlar yardımıyla kullanıcı davranışını arzu edilen hedefe doğru yönlendirerek birey ve toplum refahını artırmayı hedefleyen bir yöntemdir. Günümüzde gündelik hayatta; alışveriş, sağlık hizmetleri, yemek seçimleri ve seyahat planları gibi pek çok karar çevrimiçi olarak alınmaktadır. Bu nedenle; politika yapıcılar, iletişimciler, tasarımcılar için bireylerin davranışları hakkında bilgi edinmelerinin yolu dijital ortamlarda verilen kararların analizinden geçmektedir. Bireylerin sınırlı rasyonalitesi ile pek çok faktörün etkisinde karar vermesi, onları rasyonel kararlardan uzaklaştırabilmektedir. Özellikle dijital ortamda bireyler eksik kararlar vermeye eğilimlidir. İnternette mevcut olan çok miktarda bilgi nedeniyle, bireyler çoğu zaman optimal bir seçeneğe ulaşmak için ilgili tüm detayları işlemekte başarısız olmaktalar. Bunun yerine, genellikle ekranlar üzerinde aceleci ve otomatik bir şekilde karar almaktadırlar. Kamu otoritelerinin bireylerin çevrim içi karar alma ortamlarını birer seçim mimarı olarak şekillendirmesi olarak ifade edilebilecek dijital dürtme ile bireyler hem bireyin hem de toplumun refahını artıracak şekilde rasyonel karara yönlendirilebilmektedir. Aynı zamanda dijital ortamlar, dürtme için çeşitli avantajlar sunmakta; sürecin daha kolay, daha hızlı ve daha ucuza işlemesini sağlamaktadır. Bu tespitten yola çıkarak ilgili tez çalışmasının amacı; Türkçe alan yazında henüz yeterli sayıda çalışma bulunmayan dijital dürtme kavramını, dünyadan örneklerle irdelemektir.
Özet (Çeviri)
In the technology era, the digital nudging approach is increasingly becoming important in reaching people, directing human behavior, and directing them to more beneficial decisions and preferences for themselves and society. Digital nudge: It is a method that aims to increase individual and social welfare by directing user behavior towards the desired goal with the help of elements in the digital environment by making use of the insights obtained from behavioral economics. In today's daily life, many decisions are made online, such as shopping, healthcare, food choices, and travel plans. Because for policymakers, communicators, and designers, the way to obtain information about the behavior of individuals is through the analysis of decisions made in digital environments. Individuals' limited rationality and decision-making under the influence of many factors can distract them from rational decisions. Especially in the digital environment, individuals tend to make incomplete decisions. Due to the vast amount of information available on the Internet, individuals often fail to process all the relevant details to arrive at an optimal option. Instead, they often make hasty and automated decisions on screens. With the digital nudge, which can be expressed as the shaping of individuals' online decision-making environments as choice architects by public authorities, individuals can be directed to rational decisions in a way that will increase the welfare of both the individual and the society. At the same time, digital media offers various advantages for nudging; It makes the process easier, faster, and cheaper. Based on this determination, the aim of the thesis study is this study aims to examine the concept of digital nudging, with examples from the world, which does not have sufficient number of studies in the Turkish literature.