Gebelerde uyku kalitesinin yaşam kalitesine etkisi
The effect of sleep quality on quality of life in pregnant women
  1. Tez No: 813558
  2. Yazar: BETÜL ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KARABULUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Gebe, Uyku Kalitesi, Yaşam Kalitesi, Hemşirelik, Ebelik, Pregnant, Sleep Quality, Quality of Life, Nursing, Midwife
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Araştırma, gebelerde uyku kalitesinin yaşam kalitesine etkisinin belirlemesi amacıyla kesitsel ve tanımlayıcı tipte yapılmıştır. Araştırma, Bingöl Kadın, Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesine başvuran gebeler üzerinde Nisan-Haziran 2022 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, ilgili hastaneye başvuran gebeler örneklemini ise, belirtilen tarihlerde araştırmaya katılmayı kabul eden 336 gebe oluşturmuştur. Araştırmanın verilerini elde etmek için;“Tanımlayıcı Bilgi Formu”,“Pitssburg Uyku Kalitesi İndeksi”ve“SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği”kullanılmıştır. Veri analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, yüzde parametreleri, ki kare testi, korelasyon analizi, ANOVA, Mann-Whitney U testi ile Kruskall Wallis H testi kullanılmış olup p5 üzerinde olması gebelerde kötü uyku kalitesini göstermesi bakımından önemlidir. Araştırmada gebelerin uyku kalitesi azaldıkça yaşam kalitesinin de kötüleştiği saptanmıştır. Sonuç olarak, özellikle 3. trimesterdeki gebelerin uyku kalitesinin kötü olduğu buna paralel olarak yaşam kalitesinin de kötüleştiği belirlenmiştir. Ebe ve hemşirelere hizmet içi eğitimler verilerek gebelerin rutin takibi sırasında uyku kalitesi ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi, risk faktörlerinin belirlenip kötü uyku kalitesi ve düşük yaşam kalitesine sahip gebelere uygun danışmanlık hizmetlerinin verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted in a cross-sectional study in order to affect the quality of life of pregnant women. The research was carried out on pregnant women who applied to the Bingöl Gynecology, Obstetrics and pediatrics Hospital between April and june 2022. The population of the study consisted of the sample of the study consisted of 336 pregnant women who accepted to participate in the study. To obtain the data of the study; „„Descriptive Information Form“, ”Pitsburg Sleep Quality Index“ and ”SF-36 Quality of Life Scale‟‟ were used, in data analysis, arithmetic mean, standard deviation, percentage parameters and chi-square test, correlation analysis, ANOVA, Mann-Whitney U test and Kruskall Wallis H test were used and p5 is important in terms of showing poor sleep quality in pregnant women. In the study, it was found that as the sleep quality of pregnant women worsened, their quality of life worsened. As a result, it was determined that the sleep quality of pregnant women, especially in the third trimester, was bad, and the quality of life worsened in parallel. It is recommended to provide in-service training to midwives and nurses, to evaluate sleep quality and quality of life during routine follow-up of pregnant women, to identify risk factors and to provide appropriate counseling services to pregnant women with poor sleep quality and low quality of life.