Beden eğitimi ve spor bölümü öğrencilerinin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının yaşam doyumlarına etkisi
The effect of healthy liestyle behaviors of physical education and sports department students on life satisfaction
  1. Tez No: 813616
  2. Yazar: ARDAL ABDULQADER MUSTAFA MUSTAFA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDİNÇ ŞIKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Physical Education, Sport, Healthy Lifestyle, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; beden eğitimi ve spor bölümünde öğrenim gören öğrencilerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının yaşam doyumlarına etkisinin incelenmesidir. Yöntem: Çalışma, gözlemlerin ve ölçme yöntemlerinin tekrarlanabildiği ve sayısal araştırmalar vasıtasıyla gerçekleştirildiği araştırma yöntemi olan nicel araştırma yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma nicel araştırma tekniklerinden olan ilişkisel tarama yöntemi modeline sahiptir. Araştırmaya katılanların kişisel bilgilerinin tespiti için araştırmacı tarafından sosyo-demografik bilgi formu oluşturulmuştur. Katılımcıların sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının ölçümlenmesi için Walker ve arkadaşları (1987) tarafından geliştirilen ve Bahar ve arkadaşları tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Sağlıklı Yaşam Biçimi Ölçeği II”kullanılmıştır. Katılımcıların yaşam doyumlarının ölçümlenmesi için Diener, Emmons, Laresen ve Griffin (1985) tarafından geliştirilen Dağlı ve Baysal tarafından Türkçeye uyarlanan Satisfaction of Life Scale“Yaşam Doyumu Ölçeği”kullanılmıştır. Bulgular: Demografik verilere göre sağlıklı yaşam biçimi davranışı puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Spor branşlarına göre sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçeği alt boyutları ve yaşam doyumu ölçeği değerlendirildiğinde ise; sağlık sorumluluğu, fiziksel aktivite ve beslenme alt boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark belirlenmiştir. Sonuç: Araştırma sonucuna göre beslenme alt boyutu ile yaşam doyumu arasında negatif yönde düşük düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Diğer sağlıklı yaşam biçimi davranışları boyutları ve yaşam doyumu arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark belirlenmemiştir. Sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının %4,5'ini beslenme boyutu tek başına açıklamaktadır. Beslenme boyutunda sağlanacak olan bir birimlik artış yaşam doyumunu %42,8 oranında azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study; The aim of this study is to examine the effects of healthy lifestyle behaviors on life satisfaction of students studying in the physical education and sports department. Method: The study was carried out using the quantitative research method, which is a research method in which observations and measurement methods can be repeated and carried out through numerical research. The research has the relational screening method model, which is one of the quantitative research techniques. A socio-demographic information form was created by the researcher to determine the personal information of the participants. The“Healthy Lifestyle Scale II”developed by Walker et al. (1987) and adapted into Turkish by Bahar et al. was used to measure the healthy lifestyle behaviors of the participants. The Satisfaction of Life Scale developed by Diener, Emmons, Laresen, and Griffin (1985) and adapted into Turkish by Dağlı and Baysal was used to measure the participants' life satisfaction. Findings: No statistically significant difference was found between healthy lifestyle behavior scores according to demographic data. When the sub-dimensions of healthy lifestyle behaviors scale and life satisfaction scale are evaluated according to sports branches; A statistically significant difference was determined in the sub-dimensions of health responsibility, physical activity and nutrition. Results: According to the results of the research, a statistically significant relationship was determined between the nutrition sub-dimension and life satisfaction in the negative direction at a low level. No statistically significant difference was found between the dimensions of other healthy lifestyle behaviors and life satisfaction. Nutrition alone explains 4.5% of healthy lifestyle behaviors. A one-unit increase in nutrition will reduce life satisfaction by 42.8%.