Ten tene temas ve geç kord klemplemenin plasenta ayrılma süresi, ayrılma şekli, postpartum kanama miktarı ve doğum sonu konforuna etkisi
The effect of skin-to-skin contact and delayed cord clamping on placental separation time, separation method, amount of postpartum bleeding and postpartum comfort
- Tez No: 813629
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP EJDER APAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: doğum sonu konfor, ebe, geç kord klempleme, konfor, plasenta, postpartum kanama, ten tene temas, Comfort, delayed clamping of the umbilical cord, midwife, placenta, postpartum comfort, postpartum hemorrhage, skin-to-skin contact
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmada vajinal doğum yapan primipar gebelerde doğumdan sonra hemen ten tene temas ile birlikte yapılan geç kordon klemplemenin plasenta ayrılma süresi, ayrılma şekli, postpartum kanama miktarı ve doğum sonu konforuna etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, deneysel tipte randomize kontrollü bir çalışmadır. Araştırmanın verileri; 02.11.2022–10.06.2023 tarihleri arasında Erzurum il merkezinde bulunan Sağlık Bakanlığı'na bağlı Erzurum Şehir Hastanesi doğum salonu kliniğinde toplanmıştır. Araştırma, klinikte randomize edilen 63 kontrol, 63 deney olmak üzere 126 primipar gebeyle tamamlanmıştır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında, araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”ve“Doğum Sonu Konfor Ölçeği”kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamındaki gebelerin obstetrik ve sosyodemografik özellikleri arasında anlamlı fark bulunmamıştır ve grupların değişkenler yönünden benzer özellikler taşıdığı saptanmıştır (p>0.05). Gruplar, plasenta ayrılma süresi yönünden değerlendirildiğinde ten tene temas ve geç kord klempleme uygulanan deney grubunda plasentanın kontrol grubuna göre daha hızlı ayrıldığı saptanmıştır. Plasenta ayrılma şekillerine göre karşılaştırıldığında iki grup arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Gruplar postpartum kanama yönünden karşılaştırıldığında deney grubunda kanama miktarının daha az olduğu, kontrol grubunda ise deney grubuna göre daha fazla kanama olduğu, postpartum 6. saat hemoglobin ve hemotokrit düzeylerinin daha düşük olduğu saptanmıştır. Grupların Doğum Sonu Konfor Ölçeği puan ortalamaları karşılaştırıldığında deney grubunda ölçeğin tüm alt boyutlarında ve toplam puan ortalamaları daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Ten tene temas ve geç kordon klempleme plasenta ayrılma süresinin daha kısa sürede gerçekleşmesi, doğum sonu kanama miktarının azaltılması ve annenin doğum sonu konforunun artmasında etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to determine the effect of late cord clamping with skin-to-skin contact immediately after delivery on placental separation time, separation method, amount of postpartum bleeding and postpartum comfort in primiparous pregnant women who had vaginal delivery. Materials and Method: The research is an experimental type randomized controlled trial. The data of the research gathered in the delivery room clinic of Erzurum City Hospital affiliated to the Ministry of Health in Erzurum city center between 02.11.2022 and 10.06.2023. The study was completed with 126 primiparous pregnants, 63 of whom were controls and 63 of whom were experimental, randomized in the clinic.“Personal Information Form”and“Postpartum Comfort Scale”prepared by the researcher were used to collect the data of the study. Results: There was no significant difference between the obstetric and sociodemographic characteristics of the pregnant women within the scope of the study, and it was determined that the groups had similar characteristics in terms of variables (p>0.05). When the groups were evaluated in terms of placental separation time, it was determined that the placenta separated faster in the experimental group, which was applied skin-to-skin contact and delayed cord clamping, compared to the control group. When the placental separation patterns were compared, no significant difference was found between the two groups. When the groups were compared in terms of postpartum bleeding, it was found that the amount of bleeding in the experimental group was less, and the control group had more bleeding than the experimental group and had lower hemoglobin and hematocrit levels at the 6th hour postpartum. When the postpartum comfort scale mean scores of the groups were compared, it was found that the experimental group had higher mean scores in all sub-dimensions of the scale and in total. Conclusion: Skin-to-skin contact and delayed clamping of the umbilical cord was effective in shortening the placental separation time, reducing the amount of postpartum hemorrhage and increasing the postpartum comfort of the mother.