Yerel modernleşme ve siyaset: Siyasal katılma davranışı üzerine bir alan araştırması -Malatya örneği-
Local modernization and politics: A field research on political participation behavior -Malatya case-
  1. Tez No: 813681
  2. Yazar: KEREM YILDIRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜDAYİ SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal Modernleşme, Demokrasi, Siyasal Katılım, Siyasal Elitler, Malatya, Political Modernization, Democracy, Political Participation, Political Elites, Malatya
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Modernleşme ve demokrasi arasında bir doğrusal ilişki olduğu kabul edilmiştir. Siyasal katılma, karar alma süreçlerine yurttaşların etki etme, toplumsal kaynak ve değerlerin paylaşımında söz sahibi olma yoludur. Bu anlamda katılma, siyasal modernleşmenin katalizörü, toplumsal kaynak ve değerlerin rasyonel tasarrufunun anahtarıdır. Bu çalışma, Malatya kentinin ve onun siyasal elitlerinin siyasal katılım davranışlarındaki değişim/dönüşüm süreçlerinin neden ve nasıl meydana geldiği sorusu ile başlamıştır. Bu nedenle 1995 yılında aynı temalı yürütülen yüksek lisans çalışmaları güncellenip, aynı grup üzerinde tekrar uygulanmış ve yapılan diğer araştırmalarla karşılaştırılarak, geçen çeyrek asırlık değişimin niteliği ölçülmeye çalışılmıştır. Araştırma için seçilen İl farklı toplumsal kimlikleri bünyesinde barındırmaktadır. Farklı toplumsal kimliklerin ulusal bütünleşme çizgisinde izlediği yol, yerel düzeyde siyasal modernleşme ve siyasalın demokratikleşme düzeylerini açıklayıcıdır. Araştırma Malatya özelinde yerel modernleşme aşamalarını değerlendirmeye imkân vermektedir. Araştırmada İl üç merkez ilçe TBMM'de var olan parti yöneticilerine, daha önce Elazığ'da yapılan ön anket ile test edilip, düzenlenen yeni bir anket uygulanmıştır. Anket uygulaması istatistiki değerlendirmeye tabi tutularak, çıkan veriler, derinlemesine analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It has been accepted that there is a linear relationship between modernization and democracy. Political participation is a way for citizens to influence decision-making processes and to have a say in the sharing of social resources and values. In this sense, participation is the catalyst for political modernization and the key to the rational use of social resources and values. This study began with the question of why and how the change/transformation processes of the city of Malatya and its political elites occur in political participation behaviors. For this reason, graduate studies carried out with the same theme in 1995 were updated, reapplied on the same group, and compared with other researches, the quality of the last quarter-century change was tried to be measured. The province chosen for the research includes different social identities. The path followed by different social identities along the line of national integration is explanatory at the local level of political modernization and democratization of the political. The research allows to evaluate the local modernization stages in Malatya. In the research, a new survey will be applied to the party administrators in the three central districts of the city, tested by the preliminary survey conducted in Elazig, The survey application will be subjected to statistical evaluation and the data will be analyzed with the interview findings.