Pulmoner tromboemboli sıklığının meteorolojik parametreler ve mevsimlerle ilişkisi
Relationship between the frequency of pulmonary thromboembolism and meteorological parameters and seasons
  1. Tez No: 813786
  2. Yazar: VEYSİ AÇAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE FÜSUN ÜLGER, UZMAN HÜSNÜ BAYKAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: atmosfer basıncı, meteoroloji, mevsim, nem, pulmoner tromboemboli, rüzgar, sıcaklık, pulmonary thromboembolism, temperature, meteorology, atmospheric pressure, seasons, humidity, wind
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Pulmoner tromboemboli hastalarınının dağılımında mevsimlerin ve sıcaklık, atmosfer basıncı, nem, yağış ve rüzgar hızı gibi meteorolojik parametrelerin ilişkisini araştırdık. Gereç ve Yöntem: Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Aciline 1 Ocak 2015 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında başvuran1509 PTE tanılı vaka çalışmamıza dahil edildi. PTE için geçici veya kalıcı risk faktörü olan hastaların risk faktörleri ve eşlik eden diğer hastalıkları kaydedildi. Derin ven trombozu (DVT) olan ve olmayan hastalar kaydedildi. Hastaların tanı aldıkları tarihlere göre tanı aldıkları ay ve mevsimler kaydedildi. Pulmoner arterlerde tromboembolinin gelişmesi ve hastaların tanı almaları arasındaki süre belli olmadığı için; çalışmamızda hastaların PTE tanısı aldığı gün ve tanı almadan önce maruz kaldığı üç, beş ve yedi günlük ortalama atmosfer basıncı, nem, yağış, sıcaklık ve rüzgar hızı kullanıldı. Veriler SPSS 26 programı ile analiz edildi. Bulgular: Pulmoner tromboemboli tanısı konmuş toplamda 1509 vaka çalışmaya dahil edildi. Hastalar cinsiyetlerine göre 841'i kadın (%55,7), 668'i erkek (%44,3) olarak bulundu. Yaş ortalamaları 63,24±16.27 olup en küçüğü 18, en büyüğü 105 yaşındaydı. Hastaların %16,9'unda (n=255) akut DVT saptandı. Hastaları risk faktörlerine göre sınıflandırdığımızda hastaların %25,9'unda (n=391) hiç risk faktörü yoktu. Hastaların %31,7'sinde (n=478) düşük risk, %31,1'inde (n=470) orta risk ve %11,3'ünde (n=170) yüksek risk faktörü vardı. PTE sıklığının mevsim ve aylara göre farklılık gösterdiğini ve en çok hastanın kış mevsiminde, en az hastanın yaz mevsiminde olduğunu bulduk (p0,05). Sonuç: Pulmoner tromboemboli hastalarınının dağılımında mevsimlerin; sıcaklık, atmosfer basıncı, nem, yağış ve rüzgar hızı gibi meteorolojik parametrelerin ilişkisi olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: We investigated the relationship between the distribution of patients with pulmonary thromboembolism (PTE) and meteorological parameters such as seasons, temperature, atmospheric pressure, humidity, precipitation, and wind speed. Material and method: A total of 1509 cases with PTE who applied to the Chest Diseases Emergency Department of Ankara Atatürk Sanatoryum Training and Research Hospital between 1 January 2015 and 31 December 2019 were included in our study. Transient or permanent risk factors and other comorbidities of the patients for PTE were recorded. Patients with and without DVT were recorded. The admission dates of the patients were recorded. The months and seasons in which they were diagnosed were determined. Due to the uncertainty of the time from the onset of symptoms to the diagnosis of the patients, the average atmospheric pressure, humidity, precipitation, temperature, and avarage wind speed of first, first three, first five, and first seven days to which the patients were exposed were used. The data were analyzed with the SPSS 26 program. Findings: A total of 1509 cases with pulmonary thromboembolism were included in the study. The distribution by gender of the patients was found to be 841 (55.7%) women and 668 (44.3%) men. The mean age was 63.24±16.27 years, with the youngest patient was 18 years old and the oldest patient was 105 years old. Acute DVT was detected in 16.9% (n=255) of the patients. When we classified the patients according to the risk criteria, 25.9% (n=391) of the patients had no risk factors. 31.7% (n=478) of the patients had low-risk, 31.1% (n=470) medium-risk, and 11.3% (n=170) high-risk factors. We found that the frequency of PTE varies according to seasons and months, the most number of patients were in the winter season and the least number of patients were in the summer season (p0,05). Results: In conculusion there is a relationship between the distribution of patients with pulmonary thromboembolism and seasons, meteorological parameters such as temperature, atmospheric pressure, humidity, precipitation, and wind speed.