İdiopatik Parkinson hastalarında video bazlı ev egzersiz programı ile standart broşür tabanlı ev egzersiz programının fonksiyonellik ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisinin ve tedaviye uyumun karşılaştırılması
A comparison of the effect of a video-based home exercise program and a standard brochure-based home exercise program on functioning and quality of life and treatment adherence in idiopathic Parkinson' s patients
  1. Tez No: 814001
  2. Yazar: CEMRE GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA JALE İRDESEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Parkinson Hastalığı, fonksiyonellik, yaşam kalitesi, egzersiz uyumu, Parkinson's Disease, functionality, quality of life, exercise adherence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Çalışmamızın primer amacı, Parkinson hastalarında video bazlı ev egzersiz programı ile standart broşür tabanlı ev egzersiz programının fonksiyonellik ve yaşam kalitesi üzerine etkisini araştırmak, ikincil amacı ise iki grup arasında tedaviye uyumu karşılaştırmaktı. Prospektif non-randomize olarak planlanan bu çalışmaya 30 İdiyopatik Parkinson Hastalığı tanılı hasta dahil edildi. Hastalar video ile egzersiz ve broşür eşliğinde egzersiz tedavisi olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Her iki gruptan egzersizleri haftada 3 gün 45-60 dk olacak şekilde 6 hafta boyunca yapması istendi. Tüm değerlendirmeler ve egzersiz programları hastalar ilaçlarını aldıktan 1 saat sonra 'on' döneminde yapıldı. Çalışmaya katılan tüm hastaların değerlendirme ölçümleri başlangıçta ve 6 hafta sonunda uygulandı. Hastaların sonuç ölçümleri Birleşik Parkinson Değerlendirme Ölçeği, Berg Denge Ölçeği, Süreli Kalk Yürü Testi, Beş Defa Otur Kalk Testi, Dinamik Yürüme İndeksi, Parkinson Hastalığı Anketi-39, egzersize uyumu Egzersize Uyum Değerlendirme Ölçeği ile değerlendirildi. Hem broşür hem de video grubunda tedavi sonrası ölçümlerde fonksiyonellik ve yaşam kalitesi üzerinde tedavi öncesine göre anlamlı iyileşme görülmüştür (p0,05). Ayrıca egzersize uyum açısından video ve broşür grubu arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Sonuçta, çalışmamızın fonksiyonellik ve yaşam kalitesi sonuçları değerlendirildiğinde, Parkinson hastalığı rehabilitasyonunda video bazlı egzersizin broşür eşliğinde verilen egzersize üstünlüğü saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Comparison Of The Effect Of A Video-Based Home Exercise Program And A Standard Brochure-Based Home Exercise Program On Functioning And Quality Of Life And Treatment Adherence In Idiopathic Parkinson' s Patients The primary aim of our study was to investigate the effect of a video-based home exercise program and a standard brochure-based home exercise program on functionality and quality of life in patients with Parkinson's disease, and the secondary aim was to compare adherence to treatment between the two groups. This prospective non-randomized study included 30 patients with Idiopathic Parkinson's Disease. Patients were divided into two groups as exercise treatment with a video and exercise treatment with a brochure. Both groups were asked to perform the exercises 3 days a week for 45-60 min for 6 weeks. All assessments and exercise programs were performed during the 'on' period, 1 hour after the patients took their medication. Assessment measurements of all patients participating in the study were performed at the beginning and at the end of 6 weeks. Outcome measurements of the patients were evaluated with the Unified Parkinson' s Disease Rating Scale, Berg Balance Scale, Timed Up and Go Test, Five Times Sit to Stand Test, Dynamic Gait Index, Parkinson's Disease Questionnaire-39, and exercise adherence with the Exercise Adherence Rating Scale. Post-treatment measurements showed significant improvement in functionality and quality of life in both the brochure and video groups, compared to pretreatment (p0.05). Furthermore, no significant difference was found between the video and brochure groups regarding exercise adherence (p>0.05). In conclusion, based on the evaluation of functionality and quality of life results of our study, video-based exercise was not found to be superior to brochure-guided exercise in Parkinson's disease rehabilitation.