Okul tiyatrosu ve yaratıcı drama ilişkisi
Relationship with school theater and creative drama
  1. Tez No: 814050
  2. Yazar: GÜLCİHAN SEFER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLA KAPAN EZİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Tiyatrosu, Yaratıcı Drama, Eğitim, Oyun, School Theatre, Creative Drama, Education, Play
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Vygotsky'nin söylediği gibi, gerçek hayatta çocuk tarafından fark edilmeyen şeyler, oyunda bir davranış kuralı haline gelir ve oyun bilişsel yetenekleri, motivasyonu, istekleri, sosyal ilişkileri, duyguları, zevki ve estetik deneyimi, kişisel alanlarda gelişmeyi ve en önemlisi iletişimi güçlendirmeyi sağlar. Oyunun bu özelliği, oyunun konusunu ve onunla ilgili olan her şeyi kişisel bir nesne haline getirir. Vygotsky'nin bu teorisi ise akıllara, içinde oyunu en çok barındıran ve çocukların eğitimi için kullanılan Okullarda Tiyatro'yu ve Yaratıcı Drama'yı getirir. Bu çalışmada, içinde oyunu ortak bir bileşen olarak barındıran Okul Tiyatrosu ve Yaratıcı Drama disiplinlerinin ortak özellikleri, farklılıkları ve eğitim-öğrenime olan katkıları araştırılmıştır. Oyunun çocukların eğitimi üzerindeki etkisinden yola çıkılarak Okul Tiyatrosu ve Yaratıcı Drama'nın ilişkisine, tarihsel gelişimine ve özellikleri bakımından eğitim ortamlarında öğrencilere olan katkılarına odaklanılmıştır. Çalışmanın amacı ise; Okul Tiyatrosu'nun ve Yaratıcı Drama bileşenlerinin eğitsel olarak önemini sorgulayarak, günümüzde sadece yıl sonu gösterilerinden ibaret olan Okul Tiyatro'sunun varlığını tekrar gündeme getirmek ve Yaratıcı Drama ile olan farkını ortaya çıkartmaktır.
Özet (Çeviri)
As Vygotsky said, things that are not noticed by the child in real life become a rule of behavior in the game, and the game provides cognitive abilities, motivation, desires, social relations, emotions, taste and aesthetic experience, development in personal areas, and most importantly, strengthening communication. This feature of the game makes the subject of the game and everything related to it a personal object. This theory of Vygotsky brings to mind the Theater in Schools and Creative Drama, which mostly includes play and is used for the education of children. In this study, the common features, differences and contributions of the School Theater and Creative Drama disciplines, which contain play as a common component, were investigated. Based on the effect of the play on the education of children, it has been focused on the historical development of School Theater and Creative Drama and its contributions to students in educational environments in terms of its characteristics. The aim of the study is; The aim is to emphasize the importance of the diversity of artistic and educational disciplines in school environments, and to remind the existence of the School Theatre, which today consists only of year-end performances, and to reveal the difference of Creative Drama.