Türkiye'de gerçek ötesi siyasal iletişim uygulamaları: 2019 yerel seçimlerinin sosyal medyada propaganda ve söylem inşasının incelenmesi
True political communication practices in Turkey: Social practices of 2019 local elections the construction of propaganda and discourse in the media examination
  1. Tez No: 814059
  2. Yazar: GÜRKAN BAHAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP GÜLTEKİN AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Radyo-Televizyon, Siyasal Bilimler, Public Relations, Radio and Television, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Gerçek Ötesi, Siyasal İletişim ve Propaganda, Yalan Haber, Türkiye 2019 Yerel Seçimleri, Post-truth, Political Communication and Propaganda, Fake News, Turkey 2019 Local Elections
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışma gerçeğin sahteden ayrılmasının zor olduğu ve post truth, hakikat ötesi ya da gerçek ötesi olarak ifade edilen dönemde, Türkiye 2019 Yerel seçimlerini, bu seçimlerde sosyal medyanın nasıl propaganda amacıyla kullanıldığını ele almaktadır. Bilgi teknolojilerinin sürekli gelişerek değiştiği zamanda bilginin üretilmesini ve paylaşılmasını artırmıştır. Bilginin üretimi ve paylaşılmasının bu kadar hızlı olması siyaset alanında da benimsenmiştir. Siyasette gerçek, toplumun üstün çıkarı için farklı olarak ifade edilmiştir. Siyaset alanında gerçeğin bu şekilde yorumlanması sosyal medya aracılığıyla çok daha kolaylaşmıştır. Öyle ki insanlar gerçeklere değil kendileri üzerinde oluşturulan algılara inanmaya başlamışlardır. Hatta bu durum 2016 yılında Oxford sözlüğüne 'post-truth' kavramı ile girmiştir. Bu çalışma 2019 yerel seçim sürecindeki gerçek ötesi siyaset uygulamalarını, siyasal aktörlerin (Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı) bir siyasal iletişim uygulaması olarak propaganda faaliyetlerini ve söylemlerini kapsamaktadır. Çalışma kapsamı içinde haber doğruluğu teyit edilen teyit.org ve dogrulukpayi.org siteleri ile Online Haber Sitelerine (mynet.com, aa.com.tr, hürriyet.com.tr) yer verilmiştir. Belirtilen sitelerde yerel seçim ile ilgili siyasi mesajlara odaklanılmıştır. Gerçek ötesi sürecin yaygınlaştırılması ve oluşturulmasında bu sitelerde haberin nasıl inşa edildiği söylem analizi ile çözümlenmiştir. Yapılan inceleme sonunda haberlerde eksiltme, ekleme yapıldığı saptanmıştır. Eksiltme ve/veya eklemenin yapılma nedenin en başında ise siyasal propaganda gelmektedir. Bu sayede de okuyucu ve takipçi yönlendirmesi yapılması amaçlandığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study deals with Turkey's 2019 local elections, how social media is used for propaganda in these elections, in the period when it is difficult to separate the truth from the fake and it is expressed as post truth, post-truth or post-truth. Developments in information and communication technologies have increased the production and sharing of information. The fact that the production and sharing of information is so fast has also been adopted in the field of politics. In politics, the truth is expressed differently for the greater benefit of society. This interpretation of reality in the field of politics has become much easier through social media. So much so that people began to believe in perceptions created on them, not facts. In fact, this situation entered the Oxford dictionary in 2016 with the concept of 'post-truth'. This study covers the surreal political practices in the 2019 local election process, the propaganda activities and discourses of political actors (Public Alliance and Nation Alliance) as a political communication practice. Within the scope of the study, the websites that have confirmed the accuracy of the news, Doğrulukpayi.org and Online News Sites (mynet.com, aa.com.tr, hurriyet.com.tr) were included. The mentioned sites focus on political messages related to local elections. How the news is constructed on these sites in the dissemination and creation of the post-truth process has been analyzed by discourse analysis. At the end of the examination, it was determined that additions and reductions were made in the news. Political propaganda is the primary reason for deduction and/or addition. In this way, readers and followers are guided.