Sağlık turizmi kapsamında yerel halkın kaplıcalara yönelik algı ve beklentileri: Sivas ili örneği
Local people within the scope of health tourism perceptions and expectations for the spas: Sivas province example
- Tez No: 814062
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Kaplıca, Sivas, Termal Otel, Health Tourism, Spa, Sivas, Thermal Hotel
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada sağlık turizmi kapsamında yerel halkın kaplıcalara yönelik algı ve beklentilerini belirlemek amaçlanmıştır. Bu doğrultuda Sivas ili sınırları içerisinde yer alan Sıcak Çermik Kaplıcası, Soğuk Çermik Kaplıcası ve Balıklı Kaplıca termal otellerinde konaklayan ya da bu kaplıcalara günübirlik ziyaret yapan 409 katılımcı üzerinde çevrimiçi olarak“Sağlık Turizmi Kapsamında Yerel Halkın Kaplıcalara Yönelik Algı Ve Beklentileri”ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25.0 programı kullanılarak Mann Whitney U Testi, Kruskal-Wallis H ve Post Hoc testi ile analiz edilmiştir. Çalışmada katılımcıların cinsiyeti, medeni durumu, eğitim durumu, gelir durumu ile kaplıcalara yönelik algı ve beklentileri arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenirken, yaşları ve meslekleri ile kaplıcalara yönelik algı ve beklentileri arasında ise istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Öte yandan yapılan çalışma sonucunda katılımcıların genel olarak büyük bir kısmının Sivas kaplıcalarının konaklama tesislerinin konforlu olduğunu, hizmet kalitesi ve temiz olduğunu düşündükleri ancak çoğunluğun Sivas kaplıcalarında konaklama tesislerinin yeterli olmadığını düşündükleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the perceptions and expectations of the local people towards spas within the scope of health tourism. In this direction, the“Perception and Expectations of Local People for Spas within the Scope of Health Tourism”scale was applied online on 409 participants who stayed at the Hot Çermik Spa, Cold Çermik Spa and Balıklı Spa thermal hotels located within the borders of Sivas province or visited these spas for a day. The obtained data were analyzed with Mann Whitney U Test, Kruskal-Wallis H and Post Hoc test using SPSS 25.0 program. In the study, it was determined that there was no statistically significant relationship between the participants' gender, marital status, education level, income status, and their perceptions and expectations towards spas, while there was a statistically significant relationship between their ages and occupations and their perceptions and expectations towards spas. On the other hand, as a result of the study, it was determined that a large part of the participants thought that the accommodation facilities of Sivas spas were comfortable, service quality and clean, but the majority of the participants thought that the accommodation facilities in Sivas spas were not sufficient.