British imperialism, administration, and society in Colonial Ghana, 1874-1957
Kolonyal Gana'da İngiliz emperyalizmi, idare ve toplum, 1874-1957
- Tez No: 814126
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN TURAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Tarih, Political Science, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Gana, Britanya, Toplum, Sömürgeleşme, Yerel Yönetim Sistemi, Ghana, Britain, Society, Colonisation, Native Administration System
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 367
Özet
u çalışma, İngiliz emperyalizminin kolonyal Gana'daki devletler üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Çalışma, kolonyal Gana devletlerinin sosyal, politik ve ekonomik yapılarını hem sömürgeci güç yapısı bağlamında hem de yerel devletler arasında incelemeye çalışmaktadır. Gana tarihi ve sömürgecilik üzerine kapsamlı bir literatür mevcuttur. Bununla birlikte, çalışmaların çoğu, yaklaşımlarının meydana gelen sosyal dönüşümlere nasıl yardımcı olduğundan ziyade Afrika'nın sömürgeciliğe yanıtlarına ve tepkilerine ışık tutmuştur. Bu çalışma, İngiliz emperyal politikalarıyla paralel olarak Geleneksel Hükümdarların ve eğitimli Gold Coast'ların rolünü vurgulayarak meydana gelen sosyal dönüşüme yaklaşımlarının nasıl yardımcı olduğuna ışık tutarak meydan okumayı amaçlamaktadır. Bunu çözmek için çalışma, boylamsal toplumsal dönüşümlerin, fazla mesai yapan politik-ekonomik faaliyetlerin, yerlilerin önermelerinin, İngiliz emperyal politikalarının ve bunların sonuçlarının açıklanmasını gerektirmektedir. Özetle, çalışma, kolonyal Gana'daki kurumsallaşma ve bürokratikleşme süreçleri olarak sınıflandırılabilecek alanda Geleneksel Hükümdarların ve eğitimli Gold Coast'ların rolünü vurgulamayı amaçlamaktadır. Çalışmada ikincil kaynaklarla birlikte arşiv kaynakları kullanılmıştır. Sömürge kayıtları, amirlik, soruşturma komitelerinin raporları ve diğerleri hakkında ilk elden verilerden oluşan bir külliyat, Gana'daki değişimi derinden etkileyen emperyal ve yerel politikalar hakkında hayati bilgiler sağladı. Arşiv belgeleri, Geleneksel Hükümdarların ülkede Dolaylı Yönetim kurmaya ne kadar derinden dahil olduklarını açıkladı. Hem imparatorluk hem de yerel yetkililerin anılarından bilgi eklemek, onların etkileşimlerinin doğasını daha da netleştirdi.
Özet (Çeviri)
This study explores the impact of British imperialism on states in colonial Ghana. The study attempts to examine colonial Ghana states' social, political, and economic structures both within the context of the colonial power structure and among the local states. Extensive literature exists on the history of Ghana as well as on colonialism. However, most of the works shed light on African responses and reactions to colonialism rather than how their approaches aided the social transformations that occurred. The present study seeks to challenge that by highlighting the role of the Traditional Rulers and educated Gold Coasters in tandem with the British imperial policies. To unravel this, the study requires the explanation of longitudinal social transformations, overtime politico-economic activities, natives' propositions, British imperial policies, and their denouement. In brief, the work seeks to highlight the role of the Traditional Rulers and educated Gold Coasters in what could be classified as the processes of institutionalization and bureaucratization in colonial Ghana. The study used archival sources with secondary sources. A corpus of first-hand data on colonial records, chieftaincy, reports of committees of inquiry, etc., provided vital information on imperial and local policies that profoundly influenced change in Ghana. The archival documents explicated how deeply the Traditional Rulers were involved in establishing Indirect Rule in the country. Adding information from the memoirs of both imperial and local officials further clarified the nature of their interactions.