20-30 yaş arası gençlerde madde bağımlılığı ve aile ilişkilerinin incelenmesi (Iğdır örneği)
Examination of substance addiction and family relationships in young people aged 20-30 (Iğdır example)
  1. Tez No: 814191
  2. Yazar: MUHAMMET BOZKURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERİVAN VARGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Madde Bağımlılığı, Gençlerde Madde Bağımlılığı, Aile İlişkileri, Substance Abuse, Substance Abuse In Young People, Family Relations
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Madde bağımlılığı, vücudun işlevlerinde bozulmalar meydana getiren çeşitli maddelerin kullanılması ve bu işlevlerdeki bozulmalara rağmen kullanımın devam etmesidir. Madde kullanımı, toplum sağlığını etkileyen en önemli sorunlardan biridir. Çocuklarda, ergenlerde ve genç yetişkinlerde görülebilen madde bağımlılığı küresel anlamda etki yaratmakta ve giderek tehlikeli bir hale gelmektedir. Madde kullanımına yönelten birçok sebep bulunmakta olup bunların en başında kişinin merak duygusu ve araştırma güdüsü yer almaktadır. Bunun yanı sıra yakın çevrenin de madde kullanımına etkisinin olduğu bilinmektedir. Aile ise sistem yaklaşımı çerçevesinde parçaları birbirine bağlı olan bir kavramı ifade eder. Bu bütünlük içindeki iletişim, rol paylaşımı, kurulan ilişkiler ve güç dağılımı aile içindeki dengenin oluşmasına yardımcı olmaktadır. Madde kullanımı var olan bu sistematik yapının dağılmasına sebep olmakta ve ailedeki her türlü krize ortam hazırlamaktadır. Bu konuda aile üyelerinin madde kullanımına yönelik doğru ve yerinde bilgilere sahip olmaları, madde kullanan bireye karşı yaklaşımlarına yönelik farkındalık edinmeleri oldukça önemli bir durumdur. Bu çalışmada, madde kullanımında riskli gruplar içinde yer alan 20-30 yaş arası gençlerin madde bağımlılığı ve bağımlılıklarında aile ilişkilerinin rolü üzerine inceleme yapılmış, çalışma Iğdır ilini kapsayacak şekilde planlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Substance abuse is the use of various substances that cause deterioration in the functions of the body and the continuation of use despite the deterioration in these functions. Substance use is one of the most important problems affecting public health. Substance addiction, which can be seen in children, adolescents and young adults, has a global impact and is becoming increasingly dangerous. There are many reasons leading to substance use, the most important of which is the person's sense of curiosity and research motivation. In addition, it is known that the immediate environment influences substance use. Family, on the other hand, refers to a concept whose parts are interconnected within the framework of the systems approach. Communication, role sharing, relationships and power distribution in this integrity help to create balance within the family. Substance use causes the disintegration of this existing systematic structure and prepares the environment for all kinds of crises in the family. In this regard, it is very important for family members to have accurate and relevant information about substance use and to raise awareness of their approach towards the individual who uses drugs. In this study, an examination was made on the role of family relationships in substance addiction and addictions of youth aged 20-30, who are among the risky groups for substance use, and the study was planned to cover the province of Iğdır.