Akut iskemik inmeli hastalarda serum fibrinojen/albümin ve yüksek hassasiyetli C-reaktif protein/albümin oranlarının tanısal değeri
Diagnostic value of serum fibrinogen/albumin and HİGH sensitivity C-reactive protein/albumin ratios in patients with acute ischemic stroke
- Tez No: 814250
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN KARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: iskemik inme, HS-CRP, albümin, fibrinojen, ischemic stroke, HS-CRP, albumin, fibrinogen
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Akut İskemik İnmeli Hastalarda Serum Fibrinojen/Albümin ve Yüksek Hassasiyetli C-Reaktif Protein/Albümin Oranlarının Tanısal Değeri Dr. Hasan Bahattin SELEN Acil Tıp Anabilim Dalı Danışman Prof. Dr. Hasan KARA TIPTA UZMANLIK TEZİ / Konya, 2023 Amaç: Çalışmamızın amacı acil serviste iskemik inme tanısı alan hastaların Albümin, Yüksek Hassasiyetli C Reaktif Protein (HS-CRP), Fibrinojen değerleri ile Fibrinojen/Albümin ve HS-CRP/Albümin oranlarının inme ile ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, etik kurul onayından sonraki 1 yılda, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi acil servisinde yapıldı. İnme belirtilerinin başlangıcından itibaren ilk 24 saat içerisinde olup iskemik inme tanısı alan 18 yaş ve üzeri 100 hasta ve 50 kontrol grubu prospektif olarak dahil edildi. Kontrol ve hasta gruplarının serumlarında Albümin, HS-CRP, Fibrinojen düzeyleri bakıldı ve Fibrinojen/Albümin, HS-CRP/Albümin değerleri hesaplandı. Cinsiyet, yaş gibi epidemiyolojik veriler kaydedildi. Hasta grubunda ayrıca EKG, başvuru saati, NIHSS değeri, enfarktüs alanları, anjiografik ve trombolitik tedavi durumları, taburcu-yatış durumları ve süreleri, mortalite ve taburculuk durumları ile hastane başvurusunda alınan rutin kan tetkikleri kaydedildi ve değerlendirildi. Bulgular: Ortalama Albümin (g/dl) (p65 yaş grubunda anlamlı yüksekti. Hasta grubunda exitus olan 19 hastanın (%19) HS-CRP değeri (p=0,001), HS-CRP/Albümin düzeyleri (p=0,001), ortalama NIHSS (p0,001) skoru, ortalama enfarktüs alanı (p65 yaş grubunda (p=0,01) ve kadınlarda (p=0,001) anlamlı daha yüksekti. Ortalama toplam yatış süreleri kadınlarda (p=0,002) daha yüksek olduğu görüldü. Exitus olan grupta kadın cinsiyeti (n=13), sağ kalım grubunda ise erkek cinsiyeti (n=51) ağırlık olarak bulundu (X2=6,185, p=0,01). Sonuçlar: HS-CRP, HS-CRP/Albümin, WBC, Üre, Glukoz ve NIHHS yüksekliğinin iskemik inme hastalarında mortalite ile ilişkili olduğu sonucunu bulduk.
Özet (Çeviri)
T.C. SELCUK UNIVERSITY MEDICAL SCHOOL Diagnostic Value of Serum Fibrinogen/Albumin and High Sensitivity C-Reactive Protein/Albumin Ratios in Patients with Acute Ischemic Stroke Dr. Hasan Bahattin SELEN Department of Emergency Medicine Advisor Prof. Dr. Hasan KARA THESIS OF SPECIALIZATION IN MEDICINE / Konya, 2023 Aim: To investigate the relationship of Albumin, High Sensitivity C Reactive Protein (HS-CRP), Fibrinogen values and Fibrinogen/Albumin and HS-CRP/Albumin ratios with stroke in patients who received ischemic stroke in the emergency department. Materials and Methods: Our study was carried out in the emergency department of Selcuk University Medical Faculty Hospital, within 1 year after the approval of the ethics committee. A total of 100 patients aged 18 years and older who were diagnosed with ischemic stroke within the first 24 hours from the onset of stroke symptoms and 50 control groups were prospectively included. Albumin, HS-CRP, Fibrinogen levels were measured in the control and patient groups, and Fibrinogen/Albumin, HS-CRP/Albumin were calculated. Epidemiological data such as gender and age were recorded. In addition, ECG, admission time, NIHSS value, infarct areas, angiographic and thrombolytic treatment conditions, discharge-admission status and duration, mortality and discharge status, and routine blood tests taken at hospital admission were recorded and evaluated in the patient group. Findings: Mean Albumin (g/dl) (p65 age group. HS-CRP value (p=0.001), HS-CRP/Albumin levels (p=0.001), mean NIHSS (p0.001) score, mean infarct area (p65 age group (p=0.01) and in women (p=0.001). The mean total length of stay was found to be higher in women (p=0.002). Female gender (n=13) in the mortality group and male gender (n=51) in the survival group were found to be predominant (X2=6.185, p=0.01). Conclusion: We found that the elevation of HS-CRP, HS-CRP/Albumin, WBC, Urea, Glucose and NIHSS is associated with mortality in ischemic stroke patients.