Bipolar tip 1 bozukluk ve unipolar mani hastalarının sosyodemografik ve klinik özellikler ile işlevsellik açısından karşılaştırılması
Comparison of bipolar type 1 disorder and unipolar mani patients in terms of sociodemographic and clinical features and functionality
- Tez No: 814263
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE ŞAHMELİKOĞLU ONUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Unipolar Mani, Bipolar Bozukluk, İşlevsellik, Bipolar Tip 1, Unipolar Mania, Bipolar Disorder, Functionality, Bipolar Type 1
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
AMAÇ: Bu araştırmada sosyodemografik özellikler ve klinik özellikler ile işlevsellik açısından ötimik dönemdeki Unipolar Mani (UM), Bipolar Bozukluk (BB) tip 1 hastaları ve sağlıklılar arasında farklılıklar olup olmadığını belirtmek ve bu konuda literatüre katkı sağlamak amaçlanmaktadır. YÖNTEM: Çalışmaya ötimik BB-1 tanılı 58 hasta, geçmişte hiç depresif atağı olmama, en az 4 yıl süreyle takipli olma, en az 4 manik atağı olma ve halen ötimik dönemde olma kriterlerini karşılayan UM olarak değerlendirilen 58 hasta ve hastalarla yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 58 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Katılımcılara Sosyodemografik Veri Formu, Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMDÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Pozitif ve Negatif Sendrom Ölçeği (PANSS), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Bipolar Bozukluk İşlevsellik Ölçeği (BBİÖ), Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği (KİDÖ) uygulanmıştır. BULGULAR: UM grubunda ilk episodda psikotik semptom varlığı ve bu semptomların duygudurumla uyumlu olması BB grubuna göre daha yüksekti (p0.05). Toplam epizod sayısı BB grubunda UM grubuna göre anlamlı şekilde yüksekti (p0.05). Mani epizodu sayısı, toplam ortalama epizod süresi, yatış sayısı, duygudurum düzenleyici olarak valproat kullanımı ise UM grubunda BB grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksekti (p0.05). Ek tıbbi hastalık ve soygeçmişte ek tıbbi hastalık öyküsü BB grubunda UM grubuna göre daha yüksekti (p0.05). Suisidalite BB grubunda UM grubuna göre daha yüksekti (p0.05). KİDÖ'nün alt ölçeği olan mesleki işlevsellik ölçeğinde BB grubunun puanı UM'den daha yüksekti (p0.05). BBİÖ'nün alt ölçeklerinden duygusal işlevsellik ve içe kapanıklık ölçeklerinde UM grubunun puan ortalaması BB grubundan daha yüksekti (p0.05). SONUÇLAR: Çalışmamızdan elde ettiğimiz bulgular UM ve BB arasında sosyodemografik ve klinik özelikler ile işlevsellikte bazı farklılıkların, UM'yi ayrı bir tanı olarak değerlendirme olasılığını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study to determine whether there are differences between Unipolar Mania (UM), Bipolar Disorder (BD) type 1 patients in the euthymic period and healthy individuals in terms of sociodemographic characteristics, clinical features and functionality. METHOD: 58 patients diagnosed with euthymic BD -1, 58 patients with a diagnosis of euthymic unipolar mania, who had no depressive episode in the past, were followed up for at least 4 years, had at least 4 manic episodes, 58 healthy controls with patients for age and sex were included in the study. Sociodemographic Data Form, Young Mania Rating Scale (YMRS), Beck Depression Inventory (BDI), Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS), Beck Anxiety Inventory (BAI), Bipolar Disorder Functioning Scale (BDFS), Functioning Assessment Short Test (FAST) were applied to the participants. RESULTS: The presence of psychotic symptoms in the first episode were higher in the UM group than in the BD group (p0.05). The number of total episodes were significantly higher in the BD group than in the UM group (p0.05). The number of mania episodes, the total mean duration of episodes, the number of hospitalizations, and the use of valproate as a mood stabilizer were significantly higher in the UM group than in the BD group (p0.05). Medical diseases both in own and family history of patients' were higher in the BD group than in the UM group (p0.05). Suicidality was higher in the BD group than in the UM group (p0.05). The BD group had a higher score in the occupational functioning subscale, which is a subscale of FAST. The scores of the UM group were higher than the BD group in the emotional functioning and social withdrawal subscales, which are subscales of BDFS. (p0.05) CONCLUSION: As a result of the findings of our study, the presence of differences in sociodemographic and clinical features and functionality between UM and BD supports the possibility of UM as a different diagnosis from BD.