İlk atak şizofreni hastalarında sistemik inflamatuar belirteçlerin elektrofizyolojik değişikliklerle ilişkisinin incelenmesi
Investigetion of the relationship between systemic inflammatory markers and electrophysiological changes in first epizode schizophrenia patients
- Tez No: 814264
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA İPEKÇİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizofreni, Inflamasyon, QEEG, Schizophrenia, Inflammation, QEEG
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
AMAÇ: Şizofreni hastalığında inflamatuar parametrelerin artışı önceki çalışmalarda gösterilmiştir. Aynı zamanda bu hasta grubunda QEEG değişiklikleri de bulunmaktadır. Bu çalışma, şizofreni etyopatogenezini anlamak amacıyla, sistemik inflamatuar belirteçlerin, elektrofizyolojik değişiklikler üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. GEREÇ ve YÖNTEM: Çalışmamıza, İstanbul S.B.Ü. Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri kliniklerinde 2018-2023 tarihleri aralığında yatarak tedavi görmüş olan ve DSM-5 tanı kriterlerine göre ilk kez şizofreni tanısı almış 82 hasta ve 62 gönüllü kontrol grubu dahil edilmiştir. Örneklem, çalışmaya dahil edilme ve dışlanma kriterlerine göre belirlenmiştir. Hasta ve kontrol grubunun başvuruları sırasında çekilmiş olan EEG'leri ve rutin laboratuvar değerleri incelenmiştir. BULGULAR: Hasta grubunda kontrol grubuna kıyasla; Nötrofil, Nötrofil Lenfosit Oranı (NLR), Monosit Lenfosit Oranı (MLR), Nötrofil Albümin Oranı (NAR) değerleri anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Teta dalgası mutlak gücü global olarak, delta dalgası mutlak gücü parietal ve oksipital bölgelerde, alfa dalgası mutlak gücü frontal, parietal santral bölgelerde, parietal teta/beta, temporal teta/beta, santral teta/beta, oksipital teta/beta ve global teta/beta oranları hasta grubunda anlamlı olarak daha yüksek saptandı. Hasta grubunda, NLR değerleri ile parietal teta, temporal teta, santral teta, oksipital delta, oksipital teta mutlak güçleri, temporal Spektral Güç Oranı (SPR), oksipital SPR ve frontal, parietal, temporal, santral, oksipital ve global teta/beta oranları arasında negatif korelasyon, temporal beta mutlak gücü arasında pozitif korelasyon bulundu. PLR değerleri ile frontal beta, temporal beta, santral beta, global beta mutlak güçleri arasında pozitif korelasyon, frontal SPR ve frontal, parietal, temporal ve global teta/beta oranları arasında negatif korelasyon bulunmuştur. SONUÇ: Çalışmamızın sonuçları şizofrenide inflamatuar hipoteze destek olmaktadır. Şizofreni hasta grubunda kontrol grubuna kıyasla yavaş dalga güçleri artmıştır. QEEG indeksleri ve inflamatuar belirteçler şizofreninin değerlendirilmesinde potansiyel olarak faydalı olabilir. İnflamatuar belirteçler ile teta dalga güçleri arasında negatif korelasyon saptanması, inflamasyonun hem hipokampus üzerinden etkili olabileceğini, hem de dopamin yolakları ile ilişkili olabileceğini gösteriyor olabilir. Şizofrenide etyopatogenezi anlamak için bu alanda daha büyük örneklem sayısına sahip, prospektif, çok merkezli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: In schizophrenia patients, an increase in inflammatory parameters has been demonstrated in previous studies. Additionally, alterations in QEEG have been observed in this patient group. This study aims to investigate the impact of systemic inflammatory markers on electrophysiological changes to better understand the etiopathogenesis of schizophrenia METHOD: Eligible for the study were 82 patients with first-time schizophrenia diagnosis based on DSM-5 criteria, hospitalized at our psychiatric clinics between 2018 and 2023, and 62 volunteer controls. EEGs and routine lab values from their initial admissions were analyzed. RESULTS: In the patient group compared to controls: Higher Neutrophil, NLR, MLR, and NAR values were observed. Global Theta waves increased, Delta waves higher in parietal and occipital regions. Alpha waves increased in frontal and parietal, central regions. Parietal, Temporal, Central, Occipital, and Global Theta/Beta ratios significantly higher in patients. Negative correlations found between NLR values and parietal Theta, temporal Theta, central Theta, occipital Delta, occipital Theta absolute powers, temporal SPR, occipital SPR, and frontal, parietal, temporal, central, occipital, and global Theta/Beta ratios. Additionally, positive correlation found between temporal Beta absolute power and NLR values. Moreover, positive correlations observed between PLR values and frontal Beta, temporal Beta, central Beta, and global Beta absolute powers. On the other hand, negative correlations found between PLR values and frontal SPR as well as frontal, parietal, temporal, and global Theta/Beta ratios. CONCLUSION: The results of our study support the inflammatory hypothesis in schizophrenia. Slow-wave power was found to be increased in the schizophrenia patient group compared to the control group. QEEG indices and inflammatory markers may have potential utility in the assessment of schizophrenia. The negative correlation between inflammatory markers and theta wave power suggests that inflammation might be effective both through the hippocampus and in association with dopaminergic pathways. To better understand the etiopathogenesis of schizophrenia, larger sample sizes, prospective, multicenter studies are needed in this field.