Evaluation of maxillary sinus pathologies in children and adolescents with cleft lip and palate using cone BEAM computed tomography: A retrospective study
Dudak damak yarıklı çocuk ve genç hastalarda maksiller sinüs patolojilerinin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile incelenmesi: Retrospektif çalışma
  1. Tez No: 814272
  2. Yazar: AYŞE ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SENEM SELVİ KUVVETLİ, DOÇ. DR. NİLÜFER ERSAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dudak Damak Yarığı, Maksiller Sinüs, Patoloji, Çocuk, KIBT, Cleft Lip and Palate, Maxillary Sinus, Pathology, Children, CBCT
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı; dudak damak yarıklı (DDY) çocuk ve genç hastaların maksiller sinüs patolojilerinin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) ile retrospektif olarak incelenmesi ve cinsiyet ve yaş eşleştirmeli kontrol grubuyla karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesidir. Örneklem için Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Radyolojisi Anabilim Dalı arşivinden 2014-2022 yılları arasındaki 7-18 yaş arası hastaların KIBT görüntüleri alınmıştır. Başlangıçta dört yüz iki görüntü incelenmiştir. Tüm görüntüler aynı görüntülüme cihazı (i-CAT Imaging Science International, Inc. Hatfield, PA, ABD) kullanılarak çekilmiştir. Dahil etme ve dahil etmeme kriterlerine göre gruplar planlanmış ve cinsiyet ve yaşa göre eşleştirilmiştir. Daha sonra toplam 130 hastaya ait görüntüler bu çalışma için uygun kabul edilmiştir. Görüntülerin koronal, sagital ve aksiyal kesitleri değerlendirildikten sonra sinüs patolojilerinin varlığını ve yokluğu belirlemek için evet/hayır skalası kullanılmıştır. Maksiller sinüs patolojileri, sinüs opasifikasyonunun düzeyi ve şekline göre gruplandırılmıştır. Gruplar: (1) sağlıklı, (2) mukozal kalınlaşma>3 mm, (3) polipoidal mukozal kalınlaşma, (4) kısmi tıkanıklık, (5) tam tıkanıklık olarak kaydedilmiştir. Polipoidal mukozal kalınlaşma varyasyonları ise küçük, büyük ve çoklu olarak alt kategorilerde incelenmiştir. DDY ve kontrol grubundaki hastaların sağ ve sol sinüsleri patolojiler açısından ayrı ayrı kaydedilmiştir. Ayrıca, DDY grubundaki hastaların yarık tarafları da patoloji tarafı ile ilişkisinin değerlendirilebilmesi açısından not edilmiştir. Toplam 130 hasta arasında polipoidal mukozal kalınlaşma (%25,4) en sık sinüs patolojisi olarak bulunurken, bunu 3 mm'den büyük mukozal kalınlaşma (%19,2), kısmi opasifikasyon (%6,1) ve total opasifikasyon (%1,6) izlemiştir. Patolojilerin varlığı ve yokluğunun karşılaştırılması, patolojilerin taraflarının karşılaştırılması ve grupların karşılaştırılması sonucunda yalnızca mukozal kalınlaşmanın 3 mm'den fazla olan sinüs sayısının DDY grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede fazla olduğu bulunmuştur (p0.05). Sonuç olarak, KIBT ağız ve maksillofasiyal bölgedeki rastlantısal bulguların saptanmasında çok önemli bir rol oynamaktadır. Dudak damak yarıklı çocuklar için maksiller sinüzitin erken teşhisi başlıca önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to retrospectively evaluate maxillary sinus pathologies in children and adolescents with cleft lip and palate and compare them with those of a sex- and age-matched control group using Cone-Beam Computed Tomography (CBCT). For the sampling, the CBCT images of 7-18 aged patients between the years 2014 and 2022 were retrieved from the archives of the Department of Oral and Maxillofacial Radiology at Yeditepe University, the Faculty of Dentistry. Four hundred and two scans were reviewed initially. All scans were taken using the same imaging device (i-CAT Imaging Science International, Inc. Hatfield, PA, USA). Based on inclusion and exclusion criteria, groups were designed and matched according to gender and age. Then a total of 130 scans were considered eligible for this study. After evaluating the coronal, sagittal, and axial views of the scans, a yes/no scale was used to determine the presence or absence of sinus pathologies. Findings of the maxillary sinus were categorized into groups based on the level and pattern of sinus opacification. The groups were: (1) healthy, (2) mucosal thickening >3 mm, (3) polypoidal mucosal thickening, (4) partial opacification, and (5) complete opacification. Variations of polypoidal mucosal thickenings were subcategorized as small, large, and multiple. The right and left sinuses of the patients in the CLP and control groups were recorded separately for pathologies. Also, the cleft side of the CLP patients was noted to identify the relationship with the side of the pathology. Among 130 patients, polypoidal mucosal thickening (25.4%) was found as the most frequent sinus pathology, followed by mucosal thickening greater than 3 mm (19.2%), partial opacification (6.1%), and total opacification (1.6%). The comparison of the presence and absence of the pathologies, the comparison of the sides of the pathologies, and the comparison of the groups resulted only in the number of sinuses with mucosal thickening greater than 3 mm was significantly higher in the CLP than that of the control group (p 0.05). In conclusion, CBCT plays a very important role in detecting incidental findings in the oral and maxillofacial region. For children with CLP, it's absolutely essential to get an early diagnosis of maxillary sinusitis.