Fibromiyaljili bireylerin duyusal profillerinin yaşam kalitesi ve fibromiyalji semptomları üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of sensory profiles of individuals with fibromyalgia on quality of life and symptoms of fibromyalgia
- Tez No: 814406
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji, Fibromiyalji Semptomları, Duyu Bütünleme, Yaşam Kalitesi, Fibromyalgia, Fibromyalgia Symptoms, Sensory Integration, Quality of Life
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
FİBROMİYALJİLİ BİREYLERİN DUYUSAL PROFİLLERİNİN YAŞAM KALİTESİ VE FİBROMİYALJİ SEMPTOMLARI ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Yüksek Lisans Programı Zeliha Öztürk Tez Danışmanı: Prof. Dr. Bülent Aksoy Mayıs 2023, 69 Sayfa Bu çalışma Fibromiyalji Sendromu olan kişilerin Duyusal profillerinin yaşam kalitesi ve fibromiyalji semptomları üzerine etkisinin araştırması amacıyla tasarlanmıştır. 23-62 yaş aralığında ACR-2010 tanı kriterlerine göre fibromiyalji tanısı almış 53 kadın, 19 erkek toplam 72 katılımcı ile yürütülmüştür. Veri toplama araçları olarak Fibromiyalji Etki Anketi, SF-36 (Kısa Form) ve Adolesan/Yetişkin Duyu Profili Anketi kullanıldı. Analiz sonuçlarına göre, katılımcıların yaşam kalitesi puanları ile fibromiyalji puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı, negatif yönde ve yüksek düzeyde bir ilişki bulunmuştur (r=-.673, p.05). Kişilerin Yaşam kalitesi ölçeği ve fiziksel fonksiyon, fiziksel rol güçlüğü, fiziksel rol güçlüğü, emosyonel rol güçlüğü, enerji/canlılık/vitalite, ruhsal sağlık, sosyal işlevsellik, ağrı, genel sağlık algısı alt boyutları ile yetişkin duyu profili ölçeğinin alt puanları arasında ise orta ve zayıf düzeyde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Fibromiyaljili bireylerin duyu bütünleme problemi yaşadıkları ve bu problemlerin yaşam kalitelerini ve fibromiyalji semptomlarını olumsuz yönde etkilediği sonucuna varılmıştır. Fibromiyalji değerlendirmesinde ve tedavi planlamasında duyu bütünleme müdahalesinin de göz önüne alınması gerektiğini ve bu alanda klinik araştırmalar yapılması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE EFFECT OF SENSORY PROFILES OF INDIVIDUALS WITH FIBROMYALGIA ON QUALITY OF LIFE AND SYMPTOMS OF FIBROMYALGIA Graduate Education Institute Physiotherapy and Rehabilitation Master's Program Zeliha Öztürk Thesis Advisor: Prof. Dr. Bulent Aksoy May 2023, 69 Page This study was designed to investigate the effect of Sensory profiles of people with Fibromyalgia Syndrome on quality of life and fibromyalgia symptoms. The study was conducted with a total of 72 participants, 53 women and 19 men, who were diagnosed with fibromyalgia according to the ACR-2010 diagnostic criteria, between the ages of 23 and 62. Fibromyalgia Impact Questionnaire, SF-36 (Short Form) and Adolescent/Adult Sensory Profile Questionnaire were used as data collection tools. According to the results of the analysis, a statistically significant, negative and high correlation was found between the participants' quality of life scores and their fibromyalgia scores (r=-.673, p.05). There were moderate and weak correlations between the individuals' quality of life scale and physical function, physical role difficulty, physical role difficulty, emotional role difficulty, energy/vitality/vitality, mental health, social functionality, pain, general health perception sub-dimensions, and the sub-scores of the adult sensory profile scale. It has been concluded that individuals with fibromyalgia experience sensory integration problems and these problems negatively affect their quality of life and fibromyalgia symptoms. It is thought that sensory integration intervention should also be considered in the evaluation and treatment planning of fibromyalgia, and clinical studies should be conducted in this area.