Breaking barriers: Women's contribution to the development of Egyptian silent cinema
Engelleri kırmak: Mısır sessiz sinemasının gelişimine kadınların katkıları
  1. Tez No: 814515
  2. Yazar: ASAL SEYİTOĞLU
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. OSMAN KAYA ÖZKARACALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Mısır sineması, Kadın temsili, Cinsiyet kalıpyargıları, Toplumsal normlar, Film endüstrisinin damgalanması, Early Egyptian cinema, Women's representation, Gender stereotypes, Societal norms, Stigmatization of the film industry
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema-Tv-Fotoğrafçılık Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinema ve Televizyon Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışma, sessiz film döneminde erken Mısır sinemasında kadınların temsilini araştırıyor. Konuyla ilgili kaynakların sınırlı olmasına rağmen, çalışma 1920'ler ve 1930'lar boyunca erken Mısır film endüstrisinde kadın film yapımcıları, yapımcılar, yönetmenler ve aktrislerin oynadığı rolleri analiz ediyor. Araştırma, Mısır sinemasında kadın tasvirini şekillendiren kültürel ve toplumsal faktörleri incelemek için filmler, çağdaş belgeseller, gazeteler ve dergiler gibi birincil kaynakların yanı sıra ikincil kaynaklardan yararlanıyor. Çalışma, erken Mısır sinemasında kadınların temsilinin, kadınların kamusal yaşamdaki rollerini ve faaliyetlerini kısıtlayan geleneksel değerler ve sosyal normlar tarafından şekillendirildiğini savunuyor. Bununla birlikte, kadın film yapımcıları ve aktrisler, kendi filmlerini üretip yöneterek ve ekranda güçlü kadın karakterleri canlandırarak bu normlara meydan okudular. Bu araştırma, Mısırlı kadınların erken dönem film endüstrisine katkılarına ve toplumsal kısıtlamalardan ve toplumsal cinsiyet kalıp yargılarından kurtulma çabalarına ışık tutuyor. Bu çalışma, 1920'ler ve 1930'larda erken dönem Mısır film endüstrisine kadınların katılımını ve Mısır sinema tarihinin anlatılarında kadınların rollerinin nasıl tasvir edildiğini keşfetmeyi amaçlamaktadır. Aynı zamanda, film endüstrisinde kariyer peşinde koşan kadınların karşılaştığı toplumsal damgalamayı ve zorlukları, özellikle de oyunculuk yapmanın kadınlar için onursuz olarak damgalanmasını araştırıyor. Araştırma, birincil ve ikincil kaynaklar aracılığıyla, 20. yüzyılın başlarında Mısır sinemasında kadın tasvirini şekillendiren kültürel ve toplumsal faktörleri analiz ediyor. Film endüstrisinin ülkenin kültürel kimliği, ekonomisi ve sanatı üzerindeki önemli etkisine rağmen, toplumsal normlar ve kültürel inançlar, oyunculuğu özellikle kadınlar için onursuz olarak görüyordu. Bu normlar devlet ve medya tarafından pekiştirildi ve sınıf hiyerarşisi, cinsiyet rolleri, dini inançlar ve oryantalizme dayalı ayrımcılıkla daha da şiddetlendi.
Özet (Çeviri)
This work explores the representation of women in the early Egyptian cinema during the silent film era. Despite the limited availability of sources on the topic, the study analyzes the roles played by female filmmakers, producers, directors, and actresses in the early Egyptian film industry during the 1920s and 1930s. The research draws on primary sources, including films, contemporary documentaries, newspapers, and magazines, as well as secondary sources, to examine the cultural and societal factors that shaped the portrayal of women in Egyptian cinema. The study argues that the representation of women in early Egyptian cinema was shaped by traditional values and social norms that restricted women's roles and activities in public life. Nonetheless, female filmmakers and actresses challenged these norms by producing and directing their own films and portraying strong female characters on the screen. This research sheds light on the contributions of Egyptian women to the early film industry and their efforts to break free from societal constraints and gender stereotypes. This study aims to explore the participation of women in the early Egyptian film industry during the 1920s and 1930s and how their roles were portrayed in the accounts of the history of Egyptian cinema. It also investigates the societal stigma and challenges faced by women who pursued careers in the film industry, particularly the stigmatization of acting as dishonorable for women. Through primary and secondary sources, the research analyzes the cultural and societal factors that shaped the portrayal of women in Egyptian cinema during the early 20th century. Despite the film industry's significant impact on the country's cultural identity, economy, and arts, societal norms and cultural beliefs viewed acting as dishonorable, especially for women. These norms were reinforced by the state and media and further exacerbated by discrimination based on class hierarchy, gender roles, religious beliefs, and orientalism.