Kadına yönelik aile içi şiddet: Van'da, kadınların şiddet deneyimleri, şiddeti doğuran koşullar ve başetme biçimleri, şiddetin kadın sağlığına etkileri.
Domestic violence against woman- Women's experiences of violence in Van, enabling conditions, and strategies for coping with the violence and consequences of violence on women's health.
  1. Tez No: 242390
  2. Yazar: NUR OKUTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TUĞRUL ERBAYDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Psikoloji, Public Health, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadına yönelik şiddet, Kadın sağlığı, Şiddet, Şiddetle başetme, Coping with violence, violence, violence against women, women?s health
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bu çalışma şiddet deneyimi olan kadınların, şiddetin nedenlerini algılayış biçimlerini, şiddetle başetme stratejilerini, şiddete eşlik eden kişisel, ailesel ve çevresel koşulları, şiddetin kadın sağlığına etkilerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma niteliksel yaklaşımla gerçekleştirilmiş; eşlerinden şiddet gören 15 kadınla derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Kadına yönelik bütün şiddet türleri bir arada bulunmakta, duygusal şiddet kadınları en az fiziksel şiddet kadar olumsuz etkilemektedir. Kadınlar şiddetin nedenlerini ekonomik sorunlara, erkeğin iş yaşamındaki stresine, ruhsal sorunlarına, çocuklukta maruz kaldığı ve tanık olduğu şiddete, erkeğin ailesindeki bireylerin etkisine ve kendine güvensizliğine bağlamaktadırlar. Kadınların eşlerine karşı gelmesi (cevap verme, soru sorma, hayır deme) veya eleştirmesi erkeklerin kadınlara gösterdikleri şiddet gerekçeleridir. Kadınların şiddet karşısındaki en sık tepkileri sessiz kalmaktır. Bazıları sabretmeleri gerektiğine inanmaktadırlar. Şiddetle başetmeyi en çok zorlaştıran dışsal faktör toplumun boşanmış kadına karşı tutumudur. Kadınların ataerkil toplumsal yapıyı destekleyen düşünceleri ve evlilik ve aile kurumuna yükledikleri değer şiddet ilişkisini devam ettirmelerinin başlıca içsel nedenleridir. Kadınlar şiddetin neden olduğunu ifade ettikleri baş, mide ağrısı, yaralanma, kırık, çürük, felç, istemsiz düşük gibi fiziksel sonuçlardan başka, somatik şikayetler, depresif duygular ve intihar eğilimlerini/girişimlerini aktarmışlardır. Şiddete karşı gösterdikleri edilgen tepki, zamanla öç alma ve düşmanlığa dönüşmektedir. Kadınlar istemsiz gebelikleri olduğunu, sağlık hizmetlerinden yararlanmalarının engellediğini belirtmişlerdir. Kadınların gelir getiren işi olması evdeki statülerini etkilememektedir. Şiddetle başetmede kurumsal ve sosyal destek önemlidir. Şiddet ilişkisini bitirmek kadına kendine ilişkin farkındalık kazandırmakta, kadının yaşamı değişmektedir. Kadının şiddet döngüsünü kırabilmesi için, kendi içsel engellerini, korkularını aşması, bu yönde destek alması önemlidir. Önleyici politikaların, etkin kurumsal ve hukuksal destek hizmetlerini ve sosyal dönüşümü bütünlüklü olarak ele alması gerekir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the perception and coping strategies of women who experienced domestic violence and personal, familial and environmental conditions related with violence, and consequences of violence on women?s health. Using a qualitative research approach, indepth interviews were done by 15 battered women. All types of violence existed concurrently, emotional violence influenced women, as negatively as physical violence. Women explained the reason of violence as economical problems, men?s work related stress, men?s psychological problems, men?s violence experience during childhood, and influence of men?s family member, lack of self-confidence of men. According to women, men?s reason of their violent behavior were women?s opposition (responding, questioning, objection) or criticism. Women?s reaction to violence mostly to keep quite and to be patient. The prominent external factor which makes coping with violence difficult is the attitude of society toward divorced women. Women?s opinions that support the patriarchal society structure and their values about marriage and family are the important internal factors to continue the violence relationship. Additional to the physical results of violence like, wound, broken, bruise, paralysis, unwanted pregnancy, women declared somatic complaints, depressive feelings and suicide tendencies/attempts. Passive reaction of women against violence causes revenge and enmity. Women indicated unwanted pregnancies and barriers to health services. Having a job does not increase the statutes of women at home. Breaking up the violence relation results to gain self-awareness and so, woman?s life changes. In order to break the violence circle, defeating her own internal obstacles, fears and getting support in this process is important for a woman. Institutional and social support have an important role in coping with violence. Preventive policies should include effective institutional and legal assistance services and social transformation in an integrated approach.