Yazılım tabanlı tını efekti üretimi üzerine örnek bir araştırma
A sample research on software based timbre effect generation
- Tez No: 814530
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ARAPGİRLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Yazılım, Matlab, Simulink, Yankı, Gecikme, Sinyal, Audio Toolbox, Software, Matlab, Simulink, Reverb, Delay, Signal, Audio Toolbox
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez çalışması, dijital tını efektlerinin bilgisayar dili ve yazılım programları kullanılarak nasıl oluşturulabileceğine dair bir çalışma ortaya koymaktadır. Çalışmanın amacı, müzik endüstrisindeki teknolojik gelişmelerin kullanımını ele alarak, yazılım tabanlı efekt oluşturulması konusunda bir örnek sunmaktadır. Çalışmanın yöntemi, öncelikle hangi efektin elde edileceğinin belirlenmesi ve buna göre hangi ses dosyalarının kullanılacağının tespit edilmesiyle başlamaktadır. Ardından, Matlab programı kullanılarak ses dosyalarının işlenmesi gerçekleştirilmiştir ve bu işlemlerin Matlab içerisindeki grafiksel analizleri ortaya konulmuştur. Çalışma kapsamında farklı efekt türleri incelenerek, bunların nasıl oluşturulabileceğine dair yöntemler sunulmuştur. Bu çalışmanın sonucunda, dijital tını efektlerinin üretiminde kullanılan yazılımların ve sinyal işleme tekniklerinin müzik prodüksiyonunda önemli bir rol oynayabileceği gösterilmiştir. Ayrıca, çalışmanın yöntemi ve sonuçları, dijital tını efektleri konusunda ilerlemek isteyen araştırmacılara yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis presents a study on how digital timbre effects can be created using computer language and software programs. The aim of the study is to examine the use of technological developments in the music industry and provide an example of software-based effect creation. The method of the study begins by determining which effect is to be obtained and identifying which sound files will be used accordingly. Then, the sound files are processed using the Matlab program, and the graphical analysis of these processes within Matlab is presented. Different types of effects are examined in the scope of the study, and methods for their creation are presented. The results of this study indicate that software and signal processing techniques used in the production of digital timbre effects can play a significant role in music production. Furthermore, the methodology and results of the study can provide guidance for researchers interested in advancing the field of digital sound effects.