Ayaktan ofis histeroskopi sırasında yapılan operatif işlem sonuçları ve operatif işlemlerin ağrı ile ilişkisinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 814607
  2. Yazar: VAHİT ÖZKOL
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. HAKAN GÜRASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ofis histeroskopi, ağrı, VAS, polipektomi, operatif histeroskopi, Office hysteroscopy, pain, VAS (Visual Analog Scale), polypectomy, operative hysteroscopy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç̧: Histeroskopi, diagnostik olarak endometrial yüzeylerin optik bir araçla görüntülenmesini sağlar. Eş zamanlı olarak operatif girişimde de bulunulabilir. Bu çalışma da ofis histeroskopi sırasında yapılan operatif işlem sonuçları ve operatif işlemlerin ağrı ile ilişkisinin değerlendirilmesini amaçladık.Gereç̧ ve Yöntem: Çalışmamız 15 Ocak 2023- 15 Mayıs 2023 tarihleri arasında Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde yürütüldü. Çalışmaya 18 yaş üzeri endikasyondahilinde, histeroskopi planlanan 200 hasta dahil edildi. Hastaların yaş, boy, kilo, gravide, parite, geçirmiş oldukları uterin operasyonlar, histeroskopi endikasyonları ve sonuçları, histeroskopi sırasında ağrı skoru ile prosedür süresi kaydedildi. Histeroskopi işlemi spekulum takılmadan, dilatasyon, anestezi veya analjezi amaçlı herhangi bir medikal ajan uygulamadan ve buji kullanılmadan deneyimli tek hekim tarafınca yapıldı. Histeroskopi sırasında operatif işlem yapılan ve yapılmayan 200 hasta gözlemlendi. Yapılan gözlemde histeroskopi yapılırken servikal kanalgeçişinde ve prosedür sonunda ağrı skoru tutularak değerlendirildi. Eksternal servikal os hizasından başlanarak total prosedür süresi kaydedildi. İlgili tüm bu veriler istatistiki olarak incelendi.Bulgular: Histeroskopi yapılan 200 hastada VAS bakıldı. Hastaların yarısına operatif histeroskopi diğer yarısına diagnostik histeroskopi yapıldı. Tüm hastalardaki servikal kanal geçiş ağrı skorunumenopoz durumu hariç diğer parametrelerin etkilemediği görüldü. Operatif HS ve diagnostik HS yapılan hastaların ağrı skorları arasında fark bulunmadı. Prosedür süreleri operatif HS yapılan hastalarda uzundu. Operatif HS yapılan hastalar kendi içinde incelendiğinde menopozun prosedür ağrı skorunu arttırdığı görüldü. Kavite içindeki lezyonların boyutu arttıkça prosedür süresinin uzadığı ve lezyonları tam çıkarma başarısının azaldığı görüldü.Sonuç: Çalışmamızda ofis histeroskopi esnasında operatif işlem yapmak menopoz dışında ağrı skorlarını değiştirmemektedir. Zaman ve maliyet gibi faktörler göz önüne alınınca ofis histeroskopi esnasında operatif işlem yapmak, minimal invazif şekilde uygulanabilir ilk seçenek olarak dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Hysteroscopy enables the visual examination of endometrial surfaces using an optical instrument for diagnostic purposes. It can also be performed concurrently with operative interventions. The aim of this study was to evaluate the outcomes of operative procedures performed during office hysteroscopy and assess their relationship with pain.Materials and Methods: The study was conducted at the Bağcılar Training and Research Hospital Department of Obstetrics and Gynecology between January 15, 2023, and May 15, 2023. A total of 200 patients scheduled for hysteroscopy, aged 18 and above, were included in the study. The patients' age, height, weight, gravidity, parity, previous uterine surgeries, hysteroscopy indications and results, pain score during hysteroscopy, and procedure duration were recorded. The hysteroscopy procedure was performed by a single experienced physician without the use of a speculum, dilation, medical agents for anesthesia or analgesia, or the use of a uterine sound. Two hundred patients were observed, with 100 patients undergoing operative procedures during hysteroscopy and the remaining 100 patients undergoing diagnostic hysteroscopy. Pain scores were evaluated based on cervical canal passage during hysteroscopy and at the end of the procedure. The total procedure duration was recorded, starting from the external cervical os. All relevant data were analyzed statistically.Results: Visual Analog Scale (VAS) scores were examined in the 200 patients who underwent hysteroscopy. Half of the patients underwent operative hysteroscopy, while the other half underwent diagnostic hysteroscopy. It was observed that cervical canal passage pain scores in all patients were not affected by parameters other than menopausal status. There was no significant difference in pain scores between patients who underwent operative hysteroscopy and those who underwent diagnostic hysteroscopy. Procedure durations were longer in patients who underwent operative hysteroscopy. When patients who underwent operative hysteroscopy were analyzed separately, it was observed that menopause increased the procedure pain score. It was also observed that as the size of lesions within the cavity increased, the procedure duration increased and the success of complete lesion removal decreased.Conclusion: Performing operative procedures during office hysteroscopy does not alter pain scores except in menopausal patients. Considering factors such as time and cost, performing operative procedures during office hysteroscopy should be considered as the first choice for minimal invasive interventions.