Ulaşım yatırımlarının simülasyon modellemesi ile değerlendirilmesi (Kocaeli örneği)
Effects of traffic management practices in reducing traffic occurrence (Kocaeli)
- Tez No: 814641
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA SURİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Trafik sıkışıklığı, trafik yönetimi, ulaşım planlama, ulaşım yatırımları, Traffic congestion, traffic management, transportation planning, transportation investments
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Ülkemizde son yirmi yıllık süreç içerisinde yaşam standardının yükselmesi ve teknolojik gelişmeler sonucu kentlerde seyahat tercihleri değişmeye başlamıştır. Artan yolculuklar iyi yönetilmediği takdirde hava kirliliği, trafik kazaları, zaman kayıpları ve trafik sıkışıklığı gibi çok sayıda soruna yol açabilmektedir. İnsanların trafikte geçirdikleri zamanın artmasıyla kent yöneticileri ve uzmanlar yeni karayolu projeleri ve yeni ulaşım yatırımlarını hayata geçirerek yaşanan trafik sorunlarına çözüm üretmeye çalışmışlardır. Yatırım kararları, detaylı irdelenme ve araştırmalar sonucu verilmezse, trafik sorunlarının çözümünde istenilen neticeyi almak güçleşmektedir. Çözüm önerilerinin fayda maliyet analizlerinin ve detaylı bir fizibilitesinin yapılmasının kamunun ve trafik sorunun çözümüne faydası olacaktır. Bu çalışma kapsamında Kocaeli genelinde yapılan analizlerden ortaya çıkan trafik sıkışıklığı ve sorunların gözlemlendiği Yeşilova Kavşağı incelenerek ulaşım yatırımlarının trafik sıkışıklığına etkileri trafik modellemesinde kullanılan PTV Vissim yazılımı yardımıyla analiz edilecektir. Mevcut durum ve önerileri üzerinde mikro simülasyon modeli oluşturularak halihazırda işleyen mevcut trafik akışı trafik sayımları verileri kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın amacı hakkında bilgi verilecek olan giriş bölümünün akabinde trafik sıkışıklığının meydana geliş sebepleri, çözüm yaklaşımlarına yer verilecektir. Çalışma alanı hakkında bilgi verilerek çalışma esnasında elde edilen veriler ile ilgili araştırma verileri ve istatistiksel çalışmalara yer verilmiş olup çalışma bölgesinde seçilen kavşaklar ile ilgili analizler yapılmıştır. Trafik sıkışıklığının azaltılmasında ulaşım yatırımlarının getirdiği iyileştirmeler incelenecektir. Dördüncü bölümde, çalışma esnasında elde edilen veriler ile ilgili araştırma verileri ve istatistiksel çalışmalara yer verilmiş olup alternatfiler arasında çalışma bölgesinde seçilen kavşaklar ile ilgili analizler yapılmıştır. Beşinci bölümde de trafik sıkışıklığının azaltılmasında trafik yönetimi uygulamalarının etkisi ve ulaşım yatırımlarının getirdiği iyileştirmeler ortaya koyulacaktır.
Özet (Çeviri)
In the last two decades in our country, travel preferences in cities have started to change as a result of rising living standards and technological developments. Increased travel can lead to many problems such as air pollution, traffic accidents, time losses and traffic congestion if not managed well. With the increase in the time people spend in traffic, city administrators and experts have tried to find solutions to traffic problems by implementing new highway projects and new transportation investments. If investment decisions are not made after detailed examination and research, it is difficult to get the desired results in solving traffic problems. Cost-benefit analysis and detailed feasibility of solution proposals will benefit the public and the solution of traffic problems. In this study, the effects of transportation investments on traffic congestion will be analyzed with the help of PTV Vissim software used in traffic modeling. A microsimulation model is created on the current situation and its proposals, and the current traffic flow is analyzed using traffic counts data. Following the introduction section, which will give information about the purpose of the study, the reasons for the occurrence of traffic congestion and solution approaches will be given. By giving information about the study area, research data and statistical studies related to the data obtained during the study are given and analyzes are made about the intersections selected in the study area. Improvements brought by transportation investments in reducing traffic congestion will be examined. In the fourth chapter, research data and statistical studies related to the data obtained during the study are included and analyzes are made about the intersections selected in the study region among the alternatives. In the fifth section, the impact of traffic management practices and the improvements brought by transportation investments in reducing traffic congestion will be revealed.