Evaluation of precast slabs (hollow core) compared to-site casting in cost and time management of public buildings in Iraq
Irak'taki kamu binalarının maliyet ve zaman yönetiminde prekast döşemelerin (içi boşlu) yerinde dökümle karşılaştırılarak değerlendirilmesi
- Tez No: 814750
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖZDE ULUTAGAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Hollow core, Prekast, Yönetim, Geleneksel, Hollow core, Precast, Management, Traditional
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
İnşaat yöntemi, projenin zamanını ve maliyetini belirlemeye katkıda bulunan en önemli faktörlerden biri olduğu için, maliyetlerin ve proje tamamlanma sürelerinin azaltılmasında ve inşaata uygun sistem türünün seçilmesinde proje yönetiminin önemi ortaya çıkmaktadır. Prekast boşluklu paneller kullanılarak döşeme uygulama yöntemi, zamandan tasarruf için uygulama hızı ve uygun maliyet gibi birçok avantaja sahiptir, bu yöntem kalıp kullanımını ve insan gücünü azaltır, bu da verimlilikte artış ve daha temiz bir çevre anlamına gelir. Bu panellerin ağırlığını azaltan ve böylece bina üzerindeki yükü azaltan boşlukların varlığı da dahil olmak üzere birçok avantaj. Bu çalışmada, Irak'taki proje ve binalarda geleneksel yöntemle (yerinde döküm) döşeme uygulamaları karşılaştırılmış, daha sonra geleneksel sistem prekast boşluklu panellere dönüştürülmüş ve iki yöntem arasında maliyet ve zaman karşılaştırılmıştır. Bu projelere saha gezileri yapılmış, ilgili paydaşlardan bu projelerin uygulanması için maliyet ve süre bilgisi araştırması yapılmış, projeler, fiyat analizleri ve tamamlanma süreleri hakkında ikincil ve birincil veriler elde edilmiştir. İki yöntem karşılaştırıldığında, plakaların geleneksel yöntemle dökümünün 121 gün sürdüğü için, boşluklu panel yöntemiyle döşeme uygulamasının geleneksel yönteme (yerinde döküm) göre 38 gün daha az zaman aldığı bulundu. , hollow core yöntemi sadece 83 gün sürdü, bu da %31.4 daha hızlıdır. Maliyete gelince, ikincil veri sonuçları, prekast panellerle döşeme uygulama yönteminin, geleneksel şekilde uygulanan döşemelerden %17 daha ucuz olduğunu göstermiştir. Ayrıca ön veriler, içi boş panel üretimi için fabrikaya en yakın binadaki prekast yönteminin %16,8 ile en düşük maliyet olduğunu, en uzak binada ise %13,9 ile daha düşük maliyet olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The importance of project management is manifested in reducing costs and project completion times and choosing the type of system that suits the construction, as the construction method is one of the most important factors that contribute to determining the time and cost of the project. The method of implementing slabs using precast hollow core panels has many advantages, including speed in implementation to save time and an appropriate cost, this method reduces the use of molds and manpower, which means an increase in productivity and a cleaner environment, in addition to many advantages, including the presence of cavities that reduce the weight of these panels and thus reduce the load on the building. In this study, the implementation of slabs by the traditional method (casting on-site) in projects and buildings in Iraq was compared, then the traditional system was changed to precast hollow core panels, and the cost and time were compared between the two methods. Field tours of these projects were taken, a search was conducted for cost and time information for the implementation of these projects from the relevant stakeholders, and secondary and primary data were obtained about the projects, price analysis, and time of completion. By comparing the two methods, it was found that the implementation of slabs by the method of hollow core panels takes 38 days less time than the traditional method (in-site casting), as it took 121 days to cast the slabs traditionally, while the hollow core method took only 83 days, which is 31.4% faster. As for the cost, the secondary data results indicated that the method of implementing the slabs with precast panels is 17% less expensive than the slabs implemented traditionally. Also, the preliminary data showed that the precast method in the building closest to the factory for the production of hollow core panels was the lowest cost by 16.8%, and in the farthest building, it was lower by 13.9%.