Evaluating the quality of water and performance of water treatment plants using computer aided techniques and fuzzy-topsis
Su kalitesi ve su arıtma tesislerinin performansının bilgisayar destekli teknikler ve fuzzy-topsıs ile değerlendirilmesi
- Tez No: 814756
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖZDE ULUTAGAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: WTPs, WQPs, TOPSIS Metodu, RII, Bulanık Ölçek, Octave Programı, Fallujah Şehri, WTPs, WQPs, TOPSIS Method, RII, Fuzzy Scale, Octave Program, Fallujah City
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Nüfusun yaşamları üzerinde doğrudan etkisi olduğu için içme suyunun kalitesi dünya çapındaki araştırmacılar için her zaman en önemli alan olarak kabul edilmiştir. Irak'ın Fallujah şehrinde, bu araştırma üç su arıtma tesisleri, su kalitesini ve performansını değerlendirmek için yapılmıştır. İçme suyu kalitesi üzerinde doğrudan etkisi olan on dört parametrenin önemini veya etkisini belirlemek için genel olarak su kalitesi ve özellikle WQP'ler ile ilgili belirli bir soru ile bir anket tasarlanmıştır. Anket aynı alanda çalışan 32 uzman ile gerçekleştirilmiştir. 1-7 Likert ölçeğine göre yapılan ankette WQP'lerin değerlendirilmesi. Daha sonra, TOPSIS yöntemi için gereken ağırlıkları çıkarmak için birincil ağırlıklar üzerinde RII hesaplaması uygulandı. Ardından, ankete ve RII sonuçlarına uygulanan iki bulanık ölçeği (1,2,3) & (0, 0.1, 0.2), MCDM\TOPSIS ağırlıklarını oluşturan ikinci bir katman oluşturur. Daha sonra, Octave yazılımı kullanılarak gerçekleştirilen TOPSIS yöntemi, bu su arıtma tesisleri WQ test sonuçlarından alınan karar matrisini, iki bulanık ölçeğin her iki yaklaşımı kullanılarak oluşturulan nihai ağırlıkları ve faydalı & on- su kalitesi parametreleri ölçeği kullanılarak tanımlanan faydalı değerler. TOPSIS yönteminin sonuçları, her iki bulanık ölçeği kullanılarak altı ay boyunca yapılan nihai sıralamanın, bu WTP için benzer sıralamayı verdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The quality of drinking water always considered as a highest significance field for the researchers worldwide as it has direct impact on the population's lives. In Fallujah city- Iraq, this research was conducted to evaluate the water quality & the performance of generally and the WQPs particularly to identify the significance or the impact to number of fourteen parameters which have direct impact on the quality of drinking water. The survey carried out with 32 experts working in the same field. The assessment of the WQPs in the survey conducted based on the Likert scale 1-7. After that, The RII calculation were implemented on the primary weights to extract the weights that required for the TOPSIS method. Then, the two Fuzzy scales (1,2,3) & (0, 0.1, 0.2) applied on the survey and RII results to create a second layer of generating the MCDM\TOPSIS weights. Then, the TOPSIS method executed using Octave software where three variables were created which represents the decision matrix taken form the WQ testing results of these WTPs, the final weights which generated using the both approaches of the two fuzzy scales, and the beneficial & on-beneficial values that identified using the water quality parameters scale. The results of TOPSIS method reveals that the final ranking over the six months using both Fuzzy scales gave the similar ranking for these WTPs.