Meme, over ve beyin lezyonlarında imprint ve frozen yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of imprint and frozen methods in breast, ovary and brain lesions
- Tez No: 814914
- Danışmanlar: UZMAN YÜKSEL KIROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Imprint Yöntemi, Frozen Yöntemi, İntraoperatif Tanı, Imprint Method, Frozen Method, Intraoperative Diagnosis
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Onkoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş İntraoperatif hızlı tanı yöntemleri günlük pratikde çok sık kullanılan yöntemlerdir. Diagnostik metodlardır. Bu amaçla imprint yöntemi ve frozen yöntemi kullanılmaktadır. Her iki yöntemin de avantaj ve dezavantajları mevcuttur. Çalışmamızda intraoperatif tanıda imprint yönteminin yerinin saptanması ve frozen section yöntemi ile kıyaslanması amaçlanmıştır Gereç Ve Yöntem: Dört yıl süre ile frozen istemi ile gelen ve beraberinde imprint yöntemi de uygulanan 155 doku örneği çalışmaya dahil edildi. Anlamlı sonuç verebilecek sayıda biyopsi örneği olan organlar çalışmaya alındı. Olgular arşivden alınarak retrospektif olarak yeniden değerlendirildi. Öncelikle imprint preparatları klinik bilgiler ışığında incelenip benign-malign ayrımı yapıldı, spesifik tanı verilebiliyorsa belirtildi.Ardından frozen sonuçları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 155 olgunun 73'ü SSS, 61'i over ve 21'i meme olgusuydu. Yaş ortalaması tüm olgularda 44.3 (1-80, malign lezyonlarda 46,9 (1-79), benign lezyonlarda 41,1 (9-80) olarak saptandı. Tüm olgular değerlendirildiğinde İmprint yönteminde hatalı pozitiflik %2,60, hatalı negatiflik %3,25, tanı verilemeyen olgular %16,23, sensivite %93, spesifite % 95 ve frozen yönteminde hatalı pozitiflik %1,95, hatalı negatiflik %2,60, ve tanı verilemeyen olgular %1,95, sensitivite %97, spesifite %96 olarak saptandı Sonuç Tümör hücrelerinin birbirleri ve çevre dokuları ile ilişkisi hakkında doyurucu bilgi vermemesi ve bazı lezyon gruplarının sitolojik görünümlerinin benzemeleri nedeni ile rutinde tek başına kullanılabilecek bir yöntem olarak görünmemektedir. Bu yöntem avantajlarına rağmen frozen uygulamasına yardımcı bir yöntem olarak rutin uygulamada kullanılabilir kanaatindeyiz
Özet (Çeviri)
Introduction Intraoperative rapid diagnosis methods are frequently used in daily practice. They are diagnostic methods. For this purpose, the imprint method and the frozen method are used. Both methods have advantages and disadvantages. Our study aimed to determine the place of the imprint method in intraoperative diagnosis and to compare it with the frozen section method. Materials and Methods: 155 tissue samples, which were requested for frozen section and applied the imprint method for a period of four years, were included in the study. Organs with sufficient biopsy samples to yield meaningful results were included in the study. The cases were taken from the archive and re-evaluated retrospectively. First of all, imprint preparations were examined in the light of clinical information and a benign-malignant distinction was made, and if a specific diagnosis could be made, it was stated. Then, frozen frozen results were evaluated. Results: Of the 155 cases included in the study, 73 were CNS cases, 61 were ovarian cases, and 21 were breast cases. The average age was found to be 44.3 (1-80) in all cases, 46.9 (1-79) in malignant lesions, and 41.1 (9-80) in benign lesions. When all cases were evaluated, false positivity in the Imprint method was 2.60% and false negativity was 3%. .25, undiagnosable cases 16.23%, sensitivity 93%, specificity 95% and false positivity in frozen method 1.95%, false negativity 2.60%, and undiagnosable cases 1.95%, sensitivity 97%, specificity % It was found to be 96 Conclusion: It does not seem to be a method that can be used alone in routine because it does not provide satisfactory information about the relationship of tumor cells with each other and the surrounding tissues and the cytological appearance of some lesion groups is similar. Despite its advantages, we believe that this method can be used in routine practice as an auxiliary method to frozen frozen application.