Obstrüktif uyku apne sendromu olan kişilerde aerobik egzersizle kombine uygulanan solunum kas eğitiminin etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of respiratory muscle training applied in combined with aerobic exercise in people with obstructive SLEEP apnea syndrome
  1. Tez No: 814913
  2. Yazar: EBRU ŞEKER ABANOZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKŞEN KURAN ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Uyku Apne, Solunum Kas Eğitimi, Aerobik Egzersiz, Sleep Apnea, Respiratory Muscle Training, Aerobic Exercise
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı OUAS'li hastalarda aerobik egzersize ek olarak verilen inspiratuar ve ekspiratuar solunum kas eğitiminin etkilerini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmamıza 40-75 yaş arası, ağır şiddetli OUAS tanılı olgular dahil edildi. Olgular randomize olarak kombine egzersiz (n=18) ve aerobik egzersiz (n=18) gruplarına atandı. Aerobik egzersiz grubuna 20-40 dk /2 gün/hafta bisiklet ergometresi ve 20-40 dk/1 gün/hafta tempolu yürüyüş kademeli olarak uygulandı. Kombine egzersiz grubuna ek olarak 5 gün/hafta, günde 1 kez 15'er dakika İnspiratuar ve Ekspiratuar Kas Eğitimi verildi. Olguların tedavi öncesi ve sonrası uyku parametreleri polisomnografi, solunum kas kuvvetleri ağız içi basınç ölçümü, egzersiz kapasiteleri 6 dakika yürüme testi, artan hızda mekik yürüme testi ile değerlendirildi. Gündüz uykululuk durumunu değerlendirmek için“Epworth Uykululuk Ölçeği”ve uyku kalitesi için“Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi”ve yaşam kalitesi için“Uykunun Fonksiyonel Sonuçları Ölçeği”ve“Nottingham Sağlık Profili”kullanıldı. Vücut kompozisyon analizi biyoelektriksel impedans analizi ile değerlendirildi. Verilerin analizinde SPSS programı ve karışık düzen varyans analizi (ANOVA) kullanıldı. Bulgular: Gruplar demografik özellikler açısından benzerdi (p>0,05). Tedavi sonrası grupların izlem zamanlarındaki sonuçların karşılaştırılmasına göre uyku parametreleri (AHİ, OOS, MOS, ODİ) sonuçları ve Maksimum ekspiratuar basınç Kombine Egzersiz Grubu lehine iyileşme gösterirken (sırasıyla p=0,040, p=0,012, p=0,032, p=0,043, p0,05). Sonuç: OUAS'de aerobik egzersizle kombine uygulanan solunum kas eğitimi ile uyku parametrelerinde iyileşme sağlanmıştır. Aerobik egzersize ek olarak uygulanan yalnızca inspiratuar ve yalnızca ekspiratuar kas eğitimlerinin etkilerinin araştırılması için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Obstructive Sleep Apnea Syndrome (OSAS) is a common sleep-related chronic respiratory disorder that is characterized by recurrent apneas and hypopneas during sleep, causes excessive daytime sleepiness, and affects many systems, especially the cardiovascular system. Purpose: The aim of the study is to evaluate the effects of inspiratory and expiratory respiratory muscle training in addition to aerobic exercise in patients with OSAS. Methods: Patients aged 40-75 years with a diagnosis of severe OSAS were included in our study. The cases were randomly assigned to the combined exercise (n=18) and aerobic exercise (n=18) groups. Aerobic exercise group, 20-40 min /2 days/week cycling ergometer and 20-40 min/1 day/week brisk walking were applied gradually. In addition to the combined exercise group, Inspiratory and Expiratory Muscle Training was given for 5 days/week, once a day for 15 minutes. Sleep parameters of the patients before and after the treatment were evaluated by polysomnography, respiratory muscle strength, intraoral pressure measurement, exercise capacity, 6-minute walking test, and shuttle walking test.“Epworth Sleepiness Scale”was used to evaluate daytime sleepiness status,“Pittsburgh Sleep Quality Index”for sleep quality and“Functional Sleep Outcomes Scale”and“Nottingham Health Profile”were used for quality of life. Body composition analysis was evaluated by bioelectrical impedance analysis. SPSS program and mixed pattern analysis of variance (ANOVA) were used to analyze the data. Results: The groups were similar in terms of demographic characteristics (p>0.05).According to the comparison of the results of the follow-up groups after the treatment, sleep parameters (AHI, OOS, MOS, ODI) results and Maximum expiratory pressure showed improvement in favor of the Combined Exercise Group (p=0.040, p=0.012, p=0.032, p=0.043, p< 0.001), Maximum inspiratory pressure, 6-minute walk test and incremental shuttle walk test distance, body analysis and body weight,“Epworth Sleepiness Scale”,“Pittsburgh Sleep Quality Index”and quality of life scales“Functional Results of Sleep Scale”and“Nottingham Health Profile”scale sub-title and total scores there was no significant difference between the groups (p>0.05). Conclusion: In OSAS, respiratory muscle training combined with aerobic exercise improved sleep parameters. Further studies are needed to investigate the effects of only inspiratory and only expiratory muscle training in addition to aerobic exercise.