Evaluating the problems and opportunities of emergency communication networks through Complex Adaptive Systems (CAS) theory in İzmir
İzmir'de acil durum iletişimi ağlarındaki problem ve fırsatların Karmaşık Uyarlanabilir Sistemler (KUS) teorisi üzerinden değerlendirilmesi
- Tez No: 815219
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİN TÜRKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Afet iletişimi, KUS teorisi, Paydaş, Ağ Analiz, Emergency communication, CAS theory, Stakeholder, Semantic Network Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama İletişimi ve Halkla İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu proje, İzmir'de doğal afet (spesifik olarak deprem) ve acil durumlara ilişkin paydaşların, afet iletişim ağları içerisinde algıladıkları temel koordinasyon problemleri ve fırsatlarını açığa çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın odağı olan afet iletişimi konusuna yönelik farklı kurumlardan (kamu, özel ve STK) afet paydaşlarının beklentileri ve içgörüleri karşılaştırılacaktır. Araştırma verileri Karmaşık Uyarlanabilir Sistemler (KUS) teorisi ve afet yönetimi kapsamında değerlendirilecektir. Proje için semantik ağ analizi yöntem olarak uygun görülmüştür. Çalışmanın ana çıktısı olarak, elde edilen veriler tablolaştırılacak, ve elde edilen ağlar organizasyon tiplerine göre karşılaştırılacaktır. Böylelikle, literatürde yer alan paydaşlar arası afet iletişimi ve koordinasyon problemlerinin ötesine geçilecektir. Son olarak, saptanan iletişim problemleri ve fırsatlarının anlamsal ağ analizi ve afet paydaşlarından merkezi aktörlerin sosyal ağ analizine dayalı verilerle özgün değer elde edilmek amaçlanmaktadır.Tez çalışmasının ilk aşaması ikincil kaynaklardan elde edilen verilerin toplanıp derlenmesi ve araştırma planının oluşturulması sürecine dayanmaktadır. İkinci aşama ise belirlenen paydaşlar ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmesi, verilerin kodlanması ve bulguların haritalandırılması süreçlerini kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to reveal the main coordination problems and opportunities perceived by the stakeholders regarding natural disasters (specifically earthquakes) and emergencies within disaster communication networks in İzmir. Within this framework, the expectations and insights of disaster stakeholders from different institutions (public, private and NGOs) on disaster communication will be compared. Research data will be evaluated within the scope of Complex Adaptive Systems (CAS) theory and disaster management. Semantic network analysis was deemed appropriate as a method for the study. As the main output of the study, the data obtained are tabulated and the networks obtained are compared according to the organisation types. Thus, the study will go beyond the disaster communication and coordination problems between stakeholders in the literature. Finally, it is aimed to obtain original value with the data based on semantic network analysis of the identified communication problems and opportunities. The first phase of the thesis is based on the process of collecting and compiling data from secondary sources and creating a research plan. The second stage includes conducting semi-structured interviews with the determined stakeholders, coding the data and modelling the findings.