Barış süreçlerine kadınların katılımı: Birleşmiş Milletler 1325 sayılı kararı örneği
Participation of women in peace processes: The case of UN decision numbered 1325
  1. Tez No: 815323
  2. Yazar: BÜŞRA SEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİR AKYEŞİLMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: BMGK 1325, Uluslararası Barış ve Toplumsal Cinsiyet Sarkacı, Ulusal Eylem Planı, WPS, UNSC 1325, International Peace and Gender Pendulum, National Action Plan, WPS
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu tez uluslararası barış ve güvenliğin sağlanması temelinde 1325 sayılı Güvenlik Konseyi kararının hükümleri, etkisi, teorik çerçevesi ve pratik yansımaları bağlamında yürütülmüştür. BMGK 1325'in uluslararası arenaya çağrısı kadın, barış ve güvenlik gündemidir. Karar 3P+2R formülünde kadınların haklarının 'koruması' (protection), kadınların yaşamın tüm boyutuna tam, eşit ve anlamlı 'katılmı' (participition), kadına yönelen tüm şiddet türlerini 'önleme' (prevention) ve kadını barış ve yeniden inşa (relief and recovery) bağlamında rolünün yadsınmamasından oluşmaktadır. Ayrıca BMGK 1325 ülkelere kadın barış ve güvenlik gündeminin ulusal politikalarına entegre edilmesini sağlayacak ulusal eylem planı hazırlamaları çağrısında bulunmuştur. Böylece kadın, barış ve güvenlik gündeminin izleme, değerlendirme ve raporlama aracılığıyla politikalara entegre oranın başarısını vermektedir. Bu çalışma barış ve toplumsal cinsiyet sarkacı bağlamındaki teorik alt yapı sunmakla birlikte eylem planlarının değerlendirilmesi ve küresel kadın, barış ve güvenlik endekslerinin çeşitli göstergeleri aracılığıyla verilerini kullanmayı çalışmanın yöntemi olarak belirlemiştir. Bu metodoloji ile cinsiyet uçurumunun en iyi performans gösterdiği Norveç ile en düşük performans gösterdiği Afganistan ülkelerinin verilerini sunmaktadır. İki değişken parametre ile vaka çalışması yapan bu tez, sonuç bölümünü teorik bir tartışmaya yer vererek sonlandırmıştır. Bu bilgiler ışığında uluslararası barış ve toplumsal cinsiyet sarkacı arasındaki bağlantıyı açıklamaya çalışmıştır. Nitekim karar yalnızca çatışma bölgelerindeki kadınların mağduriyetlerini değil çatışmayı sonlandıracak barış süreçlerindeki gizlenen prenseslerin ortaya çıkarılması uğruna çabalamıştır. Sonuç olarak çalışmanın temel varsayımlardan birisini ifade etmek gerekirse o da 'kadınsız bir barış masası, bir ayağı eksik bir masadır'.
Özet (Çeviri)
This thesis has been carried out in the context of the provisions, effect, theoretical framework and practical reflections of the Security Council resolution 1325 on the basis of ensuring international peace and security. UNSC 1325's call to the international arena is the agenda of women, peace and security. In the formula of Decision 3P+2R, 'protection' of women's rights, women's full, equal and meaningful 'participation' in all dimensions of life, 'prevention' of all forms of violence against women, and peace and reconstruction of women (relief and reconstruction) recovery) in the context of its role is not denied. In addition, UNSC 1325 has called on countries to prepare a national action plan that will ensure the integration of the women's peace and security agenda into their national policies. Thus, women give the success of the rate integrated into policies through the monitoring, evaluation and reporting of the peace and security agenda. While this study provides a theoretical background in the context of peace and gender pendulum, it has determined the evaluation of action plans and using data through various indicators of global women, peace and security indices as a method of study. With this methodology, it presents data from Norway, where the gender gap performs best, and Afghanistan, where it performs the lowest. This thesis, which makes a case study with two variable parameters, ends the conclusion part by giving place to a theoretical discussion. In the light of this information, he tried to explain the connection between international peace and the gender pendulum. As a matter of fact, the decision made an effort to reveal not only the grievances of women in conflict areas, but also the hidden princesses in the peace processes that would end the conflict. In conclusion, to express one of the basic assumptions of the study, it is 'a peace table without women, a table with a missing leg'.