Ayten Mutlu'nun hayatı, sanatı ve eserleri üzerinde bir inceleme
A review on Ayten Mutlu life, art and literary works
- Tez No: 815324
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATEM TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ayten Mutlu, Biyografi, Şair, Şiir, Ayten Mutlu, Biography, Poet, Poem
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
“Ayten Mutlu'nun Hayatı, Sanatı ve Eserleri Üzerinde Bir İnceleme”adlı bu çalışmanın amacı, şiir ve çeviri türleriyle Türk edebiyatına pek çok eser kazandırmış olan Ayten Mutlu'nun hayatını, sanatını ve eserlerini inceleyerek edebiyat tarihindeki yerini belirlemektir. Bununla birlikte Ayten Mutlu'yu bilim dünyasına tanıtarak bu konuda hazırlanacak olan yeni çalışmalara da kaynaklık etmek çalışmanın amaçları arasındadır. Türk edebiyatında 1950 Sonrası Kadın Söylemi içerisinde yer alan Ayten Mutlu, yayın hayatına şiirle başlamıştır. Sanatçının ilk şiirleri ortaokul yıllarında Bandırma'nın yerel gazetelerinde yayımlanmıştır. Daha sonra şair, şiir birikimini geliştirerek farklı pek çok dergide şiirlerini yayımlama imkânı bulmuştur. Şiirlerini serbest ölçüyle yazan sanatçının incelenen şiirlerinde geniş bir konu yelpazesine sahip olduğu görülmüştür. Şair aşk, yalnızlık, ölüm, umut, zaman gibi şiirlerin yanında hayat, insan ve kadın yönü ağır basan toplumsal şiirler de kaleme almıştır. Şiirleriyle bir arayış içinde olan Ayten Mutlu, ilhamını insandan alan ve başkaldıran sözcük seçimleriyle kendine özgü bir şiir evreni oluşturmuştur. Bu çalışmada Ayten Mutlu'nun hayatı ve sanatının yanında kitaplarının tanıtımı ve şiirlerinin incelemesi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
A review on Ayten Mutlu life, art and literary works The main point of this study, named“An Analysis on Ayten Mutlu's Life, Art and Works”, is to determine the place in the history of literature by examining her life, art and works of Ayten Mutlu, who has brought so many precious works to Turkish literature with her poetry and translation genres. At the same time, it is among the aims of the study to introduce Ayten Mutlu to the science world and to be a source for new studies to be prepared on. Ayten Mutlu, who is included in the Post-1950 Women's Discourse in Turkish literature, started her publishing life with poetry. The first poems of her were published in the local newspapers of Bandırma during her middle school years. Later, she improved her poetry accumulation and found the opportunity to publish her poems in many different journals. It has been seen that the artist, who wrote her poems in free verse, has a wide range of subjects in her poems. In addition to individual poems such as love, loneliness, death, hope and time, the poet also wrote social poems with a predominant aspect of life, human and woman. Ayten Mutlu, who always in a quest with her poems, has created a unique poetry universe with her inspired and rebellious word choices. In this study, Ayten Mutlu's life, art, the introduction of her books and analysis of her poems are included.