Investigation of the relationship between cognitive distortions and sleep quality in adults in the moderate role of self-compassion
Öz-şefkatin moderatör rolünde yetişkinlerde bilişsel çarpıtmalar ile uyku kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 815375
  2. Yazar: ESEN MELTEM KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ERPOLAT TASABAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öz-Şefkat, Bilişsel Çarpıtmalar, Uyku Kalitesi, Self-Compassion, Cognitive Distortions, Sleep Quality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada öz-şefkatin moderatör etkisinde bilişsel çarpıtmalar ve uyku kalitesi arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu çalışmanın örneklemi, Türkiye'deki 18 yaşını doldurmuş 229 yetişkin bireyi içermektedir. 161 kadın (70.3%) ve 68 erkek (29.7%) çalışmaya gönüllü olarak katılmıştır. Örneklemin yaş ortalaması 29.83 (SD = 6.9) olup 18 ile 58 yaş arasında değişmektedir. Katılımcıların Demografik Bilgi Formu, Öz-Şefkat Ölçeği, Bilişsel Çarpıtmalar Ölçeği ve Pittsburgh Uyku Kalitesi Ölçeği'ni doldurmaları beklenmiştir. Öz-şefkat, bilişsel çarpıtmalar ve uyku kalitesi arasında anlamlı ilişkilerin olup olmadığını görebilmek için birçok istatistiksel test yapılmıştır. Bunlar sırayla, Normallik Testi, Pearson Korelasyon, Nokta Çift Serili Korelasyon, Lineer Regresyon, Tek Yönlü ANOVA, Bağımsız Örneklem T-Testi, Regresyon (Process Macro), Ki-Kare Testleri olmak üzere sayılabilir. Araştırma sonuçlarına göre, bilişsel çarpıtmalar uyku kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca artan öz-şefkat bilişsel çarpıtmaları azaltmaktadır. Son olarak artan öz-şefkatin uyku kalitesini de olumlu yönde etkilediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examined the relationship between cognitive distortions and sleep quality under the moderator effect of self-compassion. The sample of this study includes 229 adults over the age of 18 in Turkey. 161 females (70.3%) and 68 males (29.7%) participated in the study voluntarily. The average age of the sample was 29.83 (SD = 6.9) and ranged between 18 and 58 years. The participants were expected to complete the Demographic Information Form, the Self-Compassion Scale, the Cognitive Distortions Scale, and the Pittsburgh Sleep Quality Scale. Several statistical tests have been conducted to see if there are significant relationships between self-compassion, cognitive distortions, and sleep quality. In order, these can be counted as Normality Tests, Pearson Correlation, Point Biserial Correlation, Linear Regression, One-Way ANOVA, Independent Sample T-Tests, Regression (Process Macro), and Chi-Square. According to the research results, cognitive distortions negatively affect sleep quality. In addition, increased self-compassion reduces cognitive distortions. Finally, increased self-compassion has been found to affect sleep quality positively.