Ali Şeriati'nin düşüncesinde batı eleştirisi
Western criticism in Ali Shariati's thought
  1. Tez No: 815374
  2. Yazar: YUNUS DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUNUS KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Tevhid, Batı, Medeniyet, Toplum, Eleştiri, Tawhid, West, Civilization, Society, Criticism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
20. yy sonlarına doğru İran'ın yetiştirmiş olduğu Müslüman bir düşünür olan Ali Şeriati bilhassa çağdaş İslam düşüncesi ve Batı medeniyetleri üzerine eserler vermiş düşünceleri ile Doğu toplumlarında derin etki bırakmış önemli bir sosyolog ve yazardır. Bu çalışmada Şeriati'nin Batı'yı ve Batılı düşünceleri nasıl yorumladığı ele alınmış, Batı hakkındaki görüşleri merkeze alınarak Şeriati'nin düşünce sistemi analiz edilmiştir. Çalışmanın gayesi Batı'ya ve Batılı düşüncelere yapmış olduğu eleştirileri Şeriati'nin düşünce yapısı ile irdelemektir. Düşünce ve görüşlerinin özü İslami tevhid anlayışına dayanan Şeriati İslam kültürüne, medeniyetine düşünce ve hareketleriyle sadık kalmış bir aydındır. Çalışmamızda Şeriati'yi yakından tanıma adına birinci bölümde hayatı, mücadelesi ve eserleri anlatılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde düşünce temelinin neye dayandığı ve onu diğer düşünürlerden ayıran yönlerine değinilmiştir. Son bölümde ise asıl konumuz olan Batı ve Batılı düşünce sisteminin İslam toplumlarındaki etkileri Şeraiti'nin düşünce ekseni çerçevesinde anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ali Shariati, a Muslim thinker who was brought up by Iran towards the end of the 20th century, is an important writer, intellectual and sociologist who has written works on particularly contemporary Islamic thought and western civilizations, and left an indelible impression on eastern societies with his thoughts beyond his time. In this study, how Shariati interprets the West and Western thoughts is discussed, and Shariati's thought system is analyzed by focusing on his views on the West. The aim of the study is to intellectualise his criticisms of the west and western ideas with the mentality of Shariati. Shariati, whose thoughts and views are based on the understanding of Islamic tawhid, Islamic culture and civilization with his thoughts and behaviours. In our study, in order to get to know Shariati closely, in the first part, his life, struggle and works were tried to be explained. In the second part, what the basis of thought is based on and the aspects that precisive him from other thinkers are mentioned. In the last part, the effects of the western and western thought system in Islamic societies, which is our main subject, are explained within the framework of the thought of Sharia.