Fibromiyaljisi olan kadınlarda telerehabilitasyon yöntemi ile uygulanan multikomponent tedavinin etkinliği: Tek-kör randomize kontrollü çalışma
Efficacy of a multicomponent treatment with telerehabilitation in women with fibromyalgia syndrome: A randomized controlled study
- Tez No: 815459
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDAN ORAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyalji Sendromu, multikomponent tedavi, telerehabilitasyon, Fibromyalgia Syndrome, multicomponent therapy, telerehabilitation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
A. Türkçe Özet Fibromiyaljisi Olan Kadınlarda Telerehabilitasyon Yöntemi Uygulanan Multikomponent Tedavinin Etkinliği: Randomize Kontrollü Çalışma Amaç : Çalışmanın amacı fibromiyalji sendromu (FMS) tanılı hastalara telerehabilitasyon ile uygulanan multikomponent tedavinin ağrı, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesine etkilerini araştırmaktı. HastalarveYöntem:Prospektif,randomizevekontrollü olarakplanlananbuçalışmaya 29-47 yaşları arasında, 62 FMS tanılı kadın hasta dahil edildi. Katılımcılar girişim grubu (n=31) ve kontrol grubu (n=31) olarak iki gruba randomize edildi. Her iki gruptaki hastalara fibromiyalji eğitimi ve egzersiz programı verildi ve reçetelenmiş ilaçlarına devam etti. Girişim grubuna tedavi kapsamında dört hafta boyunca haftada 2 seans olacak şekilde toplam sekiz seans gevşeme odaklı bilişsel davranışçı grup tedavisi uygulandı. Sonuç ölçütleri olarak semptomların (ağrı, uyku bozukluğu ve yorgunluk) şiddeti ve işlevsellik açısından değerlendirme sağlayan Revize Fibromiyalji Etki Anketi (FIQR), Vizüel Analog Skala (VAS), Yaygın Ağrı için ICF Çekirdek Dizisi, Yorgunluk Şiddet Ölçeği (YŞÖ), Jenkins Uyku Skalası (JSS), Santral Sensitizasyon Ölçeği (SSÖ), Ağrıyla Başetme Envanteri (ABE), Ağrı Özetkinlik Ölçeği-2 (AÖÖ-2), Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Kısa Form-36 (SF-36) kullanıldı. Ölçümler tedavi öncesinde, tedavi sonrası 1. ve 3. aylarda tekrarlandı. Değ erlendirmelerde anlamlılık düzeyi p0,05). Sonuç: Çalışmanın sonucunda telerehabilitasyon yöntemiyle FMS tanılı kadınlarda uygulanan multikomponent tedavi programının işlevselliği arttırma, santral sensitizasyonun ve semptomların şiddetinin azaltma açısından daha etkili olduğu saptanmıştır. Ek olarak uygulanan bu tedavi ile ağrıda azalma, ağrıyla başetmede artış sağlanmıştır. Gelecek çalışmalar için hasta sayısının daha fazla olduğu, uzun takip süreli, depresyon düzeyini azaltmayı ve uyku kalitesini arttırmayı da hedef alan multikomponent tedavileri içeren çalışmaların planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Efficacy of a Multicomponent Treatment with Telerehabilitation in Women with Fibromyalgia Syndrome: A Randomized Controlled Study Objective: The aim of the study was to investigate the effects of multicomponent therapy deliverd via telerehabilitation on pain, functional status, and quality of life in patients diagnosed with fibromyalgia syndrome (FMS). Methods: We conducted a prospective, randomized controlled trial involving 62 female patients with FMS, aged between 29 and 47 years. Participants were randomized into two groups as intervention treatment group (n=31) and control group (n=31). Patients in both groups underwent fibromyalgia education and exercise program and continued on their prescribed medication. The intervention group received a total of eight sessions of relaxation-focused cognitive behavioral group therapy, twice a week for four weeks. As outcome measures, Revised Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQR), Visual Analogue Scale (VAS), ICF Core Set for Widespread Pain (ICF), Fatigue Severity Scale (FSS), Jenkins Sleep Scale (JSS), Central Sensitization Scale (CSI), Pain Coping Inventory (PCI), Pain Self-Efficacy Questionaire-2 (PSQ-2), Hospital Anxiety and Depression Inventory (HADI), Beck Depression Inventory (BDI), Short Form-36 (SF- 36) were used to evaluate the severity of symptoms (pain, sleep disturbance, and fatigue) and functionality. Measurements were repeated before the intervention, 1st month after the intervention and 3rd month after the intervention. Statistical tests were conducted at the 0.05 significance level for all outcome measures. Results: The mean age of the patients was 38.9 ± 4.9 years. After treatment, significant improvements were found in all measures in both groups. Moreover, in the 3rd month after treatment, there were statistically significant decrease in FIQR, VAS, SCI, FSS and ICF categories scores, and a statistically significant increase in PCI scores in the intervention group when compared to the control group (p0.05). Conclusion: Our data suggest that multicomponent treatment with telerehabilitation in women with Fibromyalgia Syndrome is more effective in increasing functionality, reducing central sensitization and reducing the severity of symptoms. In addition, this treatment provided a reduction in pain and an increase in coping with pain. Further research should include studies with more participants, longer follow up durations and interventions that intend to decrease the level of depression and improve quality of sleep.