Meteorolojik kuraklık karakterizasyonu: Batı Karadeniz Havzası
Meteorological drought characterization: Western Black Sea Basin
- Tez No: 815475
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ALİ KUMANLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: kuraklık, SPI, SPEI, Run teorisi, Batı Karadeniz Havzası, drought, SPI, SPEI, Run theory, West Blacksea Basin
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrolik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Günümüzde geçmişteki kadar öneme sahip olan kuraklık sürdürülebilir su kaynakları yönetimi için son yıllarda büyük bir sorun haline gelmiştir. Kuraklık oluşumu genel olarak ağır ilerler ve etkisi uzun dönemlerde devam etmektedir. Bu uzun süren kuraklık doğanın dengesini olumsuz etkilemektedir. Özellikle kurak iklimlerin hâkim olduğu yerlerdeki hayvanlar ve bitkiler, nem eksikliğinden ve metrekareye düşen yağış farklılığından dolayı olumsuz olarak etkilenirler. Bu tez kapsamında, Batı Karadeniz Havzası'nda yer alan Amasra, Bartın ve Zonguldak istasyonları için kuraklık analizleri yapılmıştır. Analizler yapılırken kuraklık olaylarının süre, şiddet gibi karakteristik özelliklerinin belirlenebilmesi amacıyla indis yöntemleri geliştirilmiştir. Sunulan çalışmada havzanın meteorolojik kuraklıkları sıklıkla kullanılan SPI, SPTI ve SPEI yöntemleri kullanılarak tespit edilmiştir. 1970-2020 yılları arasında 50 yıllık dönem için yapılan bu çalışmada aylık, 3 aylık, 6 aylık ve 12 aylık zaman periyotları için meteorolojik kuraklıklar belirlenmiştir. Bu zaman dilimlerinde meydana gelen kuraklıkların karakteristik özellikleri Run teorisi kullanılarak ortaya çıkmıştır. Çalışma sonucunda meteorolojik kuraklıkların karakteristik bağlantıları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Drought, which is as important as in the past, has become a major problem in recent years for sustainable water resources management. Drought formation generally progresses slowly and its effect continues for long periods. This prolonged drought negatively affects the balance of nature. Animals and plants, especially in areas with arid climates, are adversely affected by the lack of moisture and the difference in precipitation per square meter. Within the scope of this thesis, drought analyzes were performed for Amasra, Bartın and Zonguldak stations located in the Western Black Sea Basin. In order to determine the characteristic features of drought events such as duration and severity, index methods were developed. detected using the methods. Meteorological droughts were determined for monthly, 3-month, 6-month and 12- month time periods in this study conducted for a 50-year period between 1970-2020. The characteristic features of droughts occurring in these time periods were revealed by using Run theory. As a result of the study, characteristic connections of meteorological droughts were determined.