Çim hokeyi sporcularının saldırganlık düzeyinin ve problem çözme becerilerinin incelenmesi
Investigation of aggression level and problem solving skills of field hockey athletes
- Tez No: 815555
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ATASOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Problem Çözme Becerisi, Çim Hokeyi Sporcuları, Saldırganlık Düzeyi, Problem Solving Skills, Field Hockey Athletes, Agression Level
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çim hokeyi günümüzde hızla gelişen spor dalları arasında yer almaktadır. Çim hokeyine karşı artan ilgi beraberinde sporcu sayısında da ciddi oranda artış sağlamıştır. Sporcuları ve sporcu davranışlarını inceleyen pek çok çalışma bulunmakla beraber her geçen gün sporcu sayısının arttığı çim hokeyi branşındaki sporcuların davranışlarını inceleyen çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu sebeple çim hokeyi sporcularının saldırganlık düzeyi ve problem çözme becerilerini inceleyen bir çalışmanın alan yazına katkıda sağlayacağı düşünülmektedir. Bu doğrultuda çalışmada amaç olarak, çim hokeyi sporcularının saldırganlık düzeyinin ve problem çözme becerilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmaya, Türkiye Hokey Federasyonu faaliyet programına göre Süper Lig, 1.Lig ve 2.Lig seviyelerinde mücadele eden lisanslı ve gönüllü 202 çim hokeyi sporcusu katılmıştır. Katılım sağlayan sporculardan 114'ü erkek 88'i ise kadın sporcudur. Araştırmaya katılan sporculara veri toplamak amacıyla Problem Çözme Envanteri ve Saldırganlık Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda çim hokeyi sporcularının yaşlarının büyüdükçe problem çözme düzeylerinin azaldığı ve saldırganlık düzeylerinin farklılaşmadığı gözlemlenmiştir. Çim hokeyi sporcularının cinsiyet değişkenlerine göre ise problem çözme becerilerinin ve saldırganlık davranışlarının istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı tespit edilmektedir. Bir başka değişken olan eğitim düzeyi değişkenine göre ise, elde edilen sonuçlara göre eğitim düzeyinin arttıkça problem çözme becerilerinin azalırken, eğitim düzeyi düşük olan sporcuların ise problem çözme becerilerinin daha yüksek olduğu görülmektedir. Problem çözme becerisi envanterinden alınan toplam puan ile saldırganlık düzeyi ölçeğinden alınan toplam puan arasında zayıf düzeyde, istatistiksel olarak anlamlı, negatif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Field hockey is one of the rapidly developing sports branches today. The increasing interest in field hockey has led to a significant increase in the number of athletes. Although there are many studies examining the athletes and their behaviors, the studies examining the behaviors of the athletes in the field hockey branch, where the number of athletes are increasing day by day, are quite limited. For this reason, it is thought that a study examining the aggression level and problem-solving skills of field hockey players will contribute to the literature. In this direction, the aim of this study is to examine the aggression level and problem solving skills of field hockey players. According to the activity program of the Turkish Hockey Federation, 202 licensed and volunteer field hockey players who compete in the Super League, 1st League and 2nd League levels participated in this study. Of the participating athletes, 114 are male and 88 are female athletes. Problem Solving Inventory and Aggression Scale were applied to the athletes participating in the research in order to collect data. As a result of the research, it was observed that while the age of the field hockey athletes increased, their problem solving levels decreased, while their aggression behaviors increased. According to the gender variables of field hockey players, it is determined that problem solving skills and aggression behaviors do not differ statistically significantly. According to the education level variable, which is another variable, according to the results obtained, it is seen that as the education level increases, problem solving skills decrease, while the problem solving skills of the athletes with low education level are higher. It is determined that there is a weak, statistically significant, negative relationship between the total score obtained from the problem solving skill inventory and the total score obtained from the aggression level scale.