Acil servise gastrointestinal sistem kanama şikayeti ile başvuran hastalarda stresin gastrointestinal semptomlar üzerine etkisinin incelenmesi
The effects of stress levels on gastrointestinal symptoms of patients admitted to the emergency department with complaints of gastrointestinal bleeding
- Tez No: 815611
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA OKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: GİS kanama, GİS semptomları, algılanan stres
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma, gastrointestinal sistem kanama şikayeti olan bireylerin algıladığı stresin gastrointestinal sistem semptomları üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 23 Temmuz – 18 Ekim 2022 tarihleri arasında, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Erişkin Acil servisine gastrointestinal sistem kanama şikayetiyle gelen hastalarla yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, Erişkin Acil servisine gastrointestinal sistem kanama şikayetiyle başvuran, Acil Dahiliye Yoğun bakım 1-2-3-4 ünitelerine yatışı verilen, iletişim engeli olmayan ve araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden, 18 yaş üstü gastrointestinal sistem kanamalı 126 birey oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, Birey Tanıtım Formu, Algılanan Stres Ölçeği, Gastrointestinal Semptom Derecelendirme Ölçeği kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, standart sapma, medyan, Mann Whitney U testi, Bonferroni Posthoc Testi ve Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan gastrointestinal kanamalı bireylerin algıladıkları stresin, gastrointestinal sistem semptomları üzerine pozitif yönlü zayıf bir ilişkisi vardır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the impact of perceived stress on gastrointestinal symptoms in individuals with gastrointestinal system bleeding complaints. The research was carried out with patients who presented to the Adult Emergency Department of Ankara Bilkent City Hospital with gastrointestinal system bleeding complaints between 23th July and 18th October 2022. The sample of the study consisted of 126 individuals aged 18 and above, who voluntarily participated in the research, had no communication barriers, and were admitted to the Emergency Internal Medicine Intensive Care Units 1-2-3-4 with gastrointestinal system bleeding. The data of the study were collected through face-to-face interviews using the Individual Introduction Form, Perceived Stress Scale, and Gastrointestinal Symptom Rating Scale. Number, standard deviation, median, Mann-Whitney U test, Bonferroni Posthoc Test, and Kruskal-Wallis H test were used for data analysis. The results indicated a weak positive relationship between the perceived stress of the participants with gastrointestinal system bleeding and their gastrointestinal symptoms. Keywords; Gastrointestinal system bleeding, Gastrointestinal system symptoms, Perceived stress