Öğretim elemanları perspektifinden eşzamanlı çevrimiçi öğrenme deneyimi: Ders gözlem süreci
A synchronous online learning experience from the instructors' perspective: Lesson observation process
- Tez No: 815627
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARAS BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eşzamanlı çevrimiçi ders gözlemi, Uzaktan eğitim, Mesleki gelişim, Fenomenoloji, Synchronous online lesson observation, Distance education, Professional development, Phenomenology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Uzaktan eğitimde kaliteyi artırmak için sadece öğrenenler değil aynı zamanda öğretenler üzerinde de durulması gerekmektedir çünkü dijital dönüşümü gerçekleştiren kurumların zihinsel dönüşümleri de gerçekleştirmesi beklenmektedir. Bu amaçla çevrimiçi öğreten dönüşümünü desteklemek ve öğretenleri güçlendirmek adına eleştirel yansıtıcı uygulamaların uzaktan eğitimde artırılmasına ihtiyaç vardır. Nitekim, uzaktan eğitimde yansıtıcı uygulamalara dayanan mesleki gelişim çalışmalarının geri planda kaldığı görülmektedir. Covid-19 Pandemisi ile uzaktan eğitime artan ilgi aynı zamanda birçok yükseköğretim kurumunda mesleki gelişim çalışmalarının hız kazanmasına etki etmiştir. Ancak mesleki eğitimin önemli bir parçası haline gelen ders gözlemine yüz yüze eğitimde çok sık rastlanmasına rağmen, çevrimiçi eşzamanlı derslerin gözlemine dair yapılan çok az uygulama ve araştırma vardır. Bu çalışmalar içerisinde öğretenlere yönelik yapılan bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu araştırmada ders gözlem sürecini tamamlayan İngilizce öğretim elemanlarının bu süreçte yaşadıkları duygu ve deneyimleri ele alınmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseninde kurgulanan bu çalışmaya Dumlupınar Üniversitesi'nde Yabancı Diller Yüksekokulu'nda İngilizce Hazırlık Programında İngilizce Dili öğretiminde görev alan ve ders gözlemi sürecini tecrübe eden gönüllü 7 öğretim görevlisi katılmıştır. Araştırmacı tarafından yürütülen yarı-yapılandırılmış görüşme ile araştırma verileri toplanmış ve bu veriler kodlama ve devamında temaların çıkarılması yoluyla analiz edilmiştir. Bu çalışma ile ders gözlem sürecinde yoğun olarak“heyecan, mutluluk, tatmin, memnuniyet”gibi olumlu duyguların hissedildiği, bu hislerin her bir katılımcı için ayrı anlamlara geldiği ve gözlem süreci sonrasında olumlu anlamda birtakım değişim yaşandığı ortaya çıkmıştır. Bu doğrultuda ortaya çıkan bulgular araştırma soruları kapsamında üç ana tema altında toplanarak tartışılmıştır:“gözleme genel bakış”,“deneyimsel duyuşsal yansıma”ve“kazanımlara ilişkin algılar”. Çalışmanın sonunda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In distance education, it is necessary to focus on not only learners but also teachers in order to increase the quality because distance education institutions that have transformed digitally are also expected to transform mentally. For this purpose, there is a need to increase critical reflective practices in distance education in order to support online teacher transformation and empowerment of teachers. As a matter of fact, it is seen that professional development studies based on reflective practices in distance education remain in the background. The increasing interest in distance education with the outbreak of Covid-19 Pandemic has also affected the acceleration of professional development studies in many higher education institutions. Nevertheless, while lesson observation which has become an important part of professional development is very common in traditional face-to-face education, there are very few studies on the observation of online synchronous lessons. Among these studies, no study has specifically focused on teachers who give online lessons. This study has sought to find out the feelings and experiences of English instructors involved in the online lesson observation process. This qualitative study designed as phenomenological research included seven volunteer instructors who teach English Language in English Preparatory Program, School of Foreign Languages at Dumlupınar University and who experienced the lesson observation process. The data of the study were gathered through a semi-structured interview conducted by the researcher. The data were analyzed by content analysis using coding and then categories and themes were formed. With this study, it was revealed that positive emotions such as“excitement, happiness, satisfaction, satisfaction”were felt intensely during the lesson observation process, that these feelings meant different things for each participant and they had different method to cope with the emotions, and that some positive changes were experienced after the observation process. Accordingly, the findings were grouped under three main themes with respect to the research questions of the study and then discussed:“an overview of the observation process”,“experiential affective reflection”and“perceived gains”. Some suggestions have been made with respect to the results.