Akut iskemik inmeli hastalarda sistemik inflamatuar indeksin prognoz ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship of systemic inflammatory index with prognosis in patients with acute ischemic stroke
  1. Tez No: 815626
  2. Yazar: MUHAMMED ALPEREN BARDAKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇETİNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: İskemik inme, sistemik immun inflamasyon indeks, prognoz, Ischemic stroke, systemic immune inflammation index, prognosis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Sistemik inflamatuar indeks (Sİİ), platelet x nötrofil / lenfosit formülü ile elde edilen yeni tanımlanmış inflamasyon indeksidir. Koroner arter hastalarında ve çeşitli kanserli hastalarda kötü sonuçlarla ilişkili olduğu bildirildi. Ancak serebrovasküler hastalıklarda yeterli veri bulunmamaktadır. Bu nedenle, bu çalışmada akut iskemik inmeli hastalarda sistemik inflamatuar indeksin prognoz (sakatlık, inme rekürrensi ve mortalite) üzerine etkisinin araştırılmasını amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma prospektif ve kesitsel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Çalışmaya, 1 Ocak 2022-1 Aralık 2022 tarihleri arasında Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji kliniğinde yatan 469 hasta alındı. Taburculuk sonrası 6 ay boyunca aylık poliklinik kontrollerinde nörolojik muayeneleri kaydedildi. Hastaların verileri hastane veri tabanından prospektif olarak değerlendirildi. Hazırlanan olgu rapor formunda yer alan anamnez bilgileri, temel klinik ve demografik verileri yanında Hastane Bilgi Yönetim sisteminden (HBYS) yatış sırasındaki kan tetkikleri incelenerek hemogram ve biyokimyasal tetkikleri kaydedildi. Sİİ değerleri platelet x nötrofil / lenfosit formülüne göre hesaplandı. Modifiye Rankin Skalası (mRS) >1'in (kötü klinik sonlanım) üzerinde olmasını ön görmeye yönelik olarak Sİİ için kesim noktası belirleyebilmek amacıyla Receiver Operator Characteristics Curve (ROC) analizi gerçekleştirildi. ROC analizinden yararlanarak belirlenen kesme noktasına göre inmeli hastalar iki gruba (Yüksek Sİİ-Düşük Sİİ) ayrıldı. Klinik sonuçlar taburculuk sonrası 6 aylık izlem döneminde inme nüksünü, fonksiyonel performansı (NIHSS ve modifiye Rankin ölçeği ile değerlendirildi) ve mortaliteyi içermektedir. mRS ≤1 olarak iyi klinik sonlanım mRS >1 olarak kötü klinik sonlanım olarak değerlendirildi. Başvuru sırasında, taburculukta ve 6.ayda NIHSS skorları, taburculuk sonrası 1.ay ve 6. ay kontrollerde mRS skorları ile birlikte 6 aylık izlem sürecinde inme rekürrensi ve mortalite oranları kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya 270 akut iskemik inmeli hasta dahil edildi. Kötü klinik sonlanımı öngörmeye yönelik Sİİ için optimal bir kesme noktası belirlenmesi amacıyla ROC analizi yapıldı. Analiz sonucu sistemik inflamatuar indeks için ≥676'lık kesme değeri ile eğri altındaki alan anlamlı idi. [(AUC: 0,60 %95 GA:0,54-0,67); Duyarlılık = %53,19, Özgüllük = %56,25, PPV=39,37, NPV=69,23, Doğruluk Oranı= 55,19, p=0,002]. Buna göre Sİİ düzeyinin ≥676.00 olması kötü klinik sonlanım gözlenmesiyle ilişkili olduğu belirlendi. Altı aylık izlem sonunda toplamda 129 hastada (47,8) kötü klinik sonlanım gözlendi. Düşük Sİİ düzeyine sahip inme grubunda 58 hastada (40,6), yüksek Sİİ düzeyine sahip inme grubunda 71 hastada (55,9) kötü klinik sonlanım vardı. Yüksek Sİİ düzeyine sahip inmeli grupta kötü klinik sonlanım anlamlı olarak yüksek idi (p=0,01). Altı aylık izlem sonunda mortalite oranlarına bakıldığında toplamda 61 hasta (%22,6) kaybedildi. Yüksek Sİİ düzeyine sahip inme grubundaki kaybedilen 37 hasta (%29,1) anlamlı olarak yüksek idi (p=0,01). Düşük Sİİ grubunda altı aylık izlem sürecinde rekürren inme oranı 17 hasta (11,9), yüksek Sİİ düzeyine sahip inmeli hasta grubunda 15 hasta (11,8) saptanmış olup her iki grup arasında anlamlı fark yoktur (p =0,98). Kaplan Meier analizine göre gruplar arasında mortalite için ortalama sağkalım süreleri arasında anlamlı bir fark saptandı (p=0,001). Yüksek Sİİ düzeylerine sahip inmeli grupta ortalama sağkalım süresi 4,92 ay iken, Sİİ düzeyleri düşük olan grupta bu süre 5,35 ay olarak saptandı. Rekürren iskemik inme için her iki grup arasında ortalama sağkalım süreleri açısından anlamlı bir fark saptanmadı (p >0,05). Sonuç: Çalışmamız akut iskemik inmeden sonra başlangıçta yüksek Sİİ değerleri olan hastalarda kötü klinik sonlanımı ve yüksek mortaliteyi gösterdi. Sİİ'nin sistemik inflamatuar cevabın ortaya çıkmasında, mortalite ve prognoz tahmininde yararlı olabileceğini düşündürmektedir. Sonuçlarımız inmeli hastalarda yaklaşım ve tedavi stratejisinin belirlenmesi açısından klinisyenler için yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The systemic inflammatory index (SII) is a newly defined inflammation index obtained with the platelet x neutrophil / lymphocyte formula. It has been reported to be associated with poor outcomes in patients with coronary artery disease and various cancers. However, there is insufficient data on cerebrovascular diseases. Therefore, in this study, we aimed to investigate the effect of SII on prognosis (disability, stroke recurrence and mortality) in patients with acute ischemic stroke. Materials and methods: This study was designed as a prospective and cross-sectional study. The study included 469 patients hospitalized in the NeurologyClinic of Kütahya Health Sciences University Evliya Celebi Training and Research Hospital between January 1, 2022 and December 1, 2022. After discharge, their examinations were recorded at monthly outpatient controls for 6 months. The data of the patients were evaluated prospectively from the hospital database.In addition to the anamnesis information, basic clinical and demographic data in the prepared case report form, hemogram biochemical tests were recorded by accessing the HBYS system and examining the blood tests during hospitalization. SII values were calculated according to the platelet x neutrophil/lymphocyte formula. According to the cut-off point determined by using ROC analysis, 2 groups (High SII-Low SII) were formed. Clinical results during the 6-month follow-up period after discharge; includes stroke recurrence, functional performance (assessed by the NIHSS and modified Rankin scale) and mortality. Good clinical outcome with mRS ≤1 was grouped as poor clinical outcome with mRS >1. NIHSS scores at admission, at discharge and at 6 months, together with mRS scores at 1 month and 6 months after discharge stroke recurrence and mortality rates were recorded in the hospital and during the 6-month follow-up period after discharge. SPSS (IBM SPSS Statistics for Windows, Version 25.0. Armonk, NY: IBM Corp.) program was used for statistical analysis and p1). As a result of ROC analysis, the area under the curve was significant with a cut-off value of ≥ 676 for the systemic inflammatory index. [(AUC: 0,60 %95 GA:0,54-0,67); Sensitivity = %53,19, Specificity = %56,25, PPV=39,37, NPV=69,23, Accuracy Rate = 55,19, p=0,002] . Accordingly, it was determined that an SII level of ≥676.00 was associated with poor clinical outcome (mRS >1). Poor clinical outcome (mRS >1) was achieved in a total of 129 patients (47.8) at the end of the 6-month follow-up. Poor outcome was observed in 58 patients (40.6) in the stroke group with low SII and in 71 patients (55.9) in the stroke group with high SII. The rate of mRS >1 patients was significantly higher in the stroke group with high SII levels (p=0.01). Considering the mortality rates at the end of the six-month follow-up, a total of 61 patients (22.6%) died. It was significantly higher in 37 patients (29.1%) in the stroke group with high SII levels (p=0.01). During the six-month follow-up period, the rate of recurrent stroke was found in 17 patients (11.9) in the low SII group, and 15 patients (11.8) in the stroke patient group with high SII levels, and there was no significant difference between the two groups (p =0,98). According to Kaplan Meier analysis, there was a significant difference between the groups in the mean survival times for mortality(p=0,001). While the mean survival time was 4.92 months in the stroke group with high SII levels, it was 5.35 months in the group with low SII levels. No significant difference was found between the two groups in terms of mean survival times for recurrent ischemic stroke (p >0,05). Conclusion: Our study showed poor clinical outcome and high mortality in patients with initial high SII values after acute ischemic stroke. It suggests that SII may be useful in the emergence of systemic inflammatory response and in predicting mortality and prognosis. Our results may guide clinicians in determining the approach and treatment strategy in stroke patients.