Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bebeği yatan annelerin süt arzı algılarının ve emzirme öz yeterliliklerinin değerlendirilmesi
Evaluating the perceived milk supply and breastfeeding self-efficacy of mothers with babies in the neonatal intensie care unit
  1. Tez No: 815638
  2. Yazar: NAZLI CANDAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NERİMAN ÇAĞLAYAN KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Hemşirelik, Midwifery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Emzirme, Emzirme Öz Yeterlilik, Yenidoğan, Yenidoğan Yoğun Bakım, Yetersiz Süt Algısı, Breastfeeding, Breastfeeding Self-efficacy, Neonatal İntensive Care, Newborn, Perceived Insufficient Milk Supply
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Araştırma yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bebeği yatan annelerin süt arzı algıları ve emzirme öz yeterlilikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı desendeki çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesinde YYBÜ'de bebeği yatan 237 anne ile Mart 2021- Mayıs 2022 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Araştırmanın verilerinin toplanmasında anne ve bebeği tanıtıcı bilgi formu, Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği-kısa form (EÖYÖ) ve Yetersiz Süt Algısı Ölçeği (YSAÖ) kullanıldı. Verilerin analizinde Shapiro wilk test, basıklık çarpıklık değerleri, pearson korelasyon test, lineer regresyon analizi, t testi, ANOVA testi ve post-hoc analizlerden yararlanıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan annelerin yaşının 28,71 ±5,93'tü. Annelerin yaş, eğitim düzeyi ve gelir durumu yüksek, gebeliği planlı olan, normal doğum yapan, emzirme ve süt sağma eğitimi alan, ilk 24 saat içinde bebeğini emziren, uzun süreli emzirme planına sahip olan ve bebeklerine yalnızca anne sütü veren annelerin emzirme özyeterliği ve süt yeterlilik algıları yüksekti. Annelerin EÖYÖ puan ortalaması 58,97±11,11, YSAÖ puan ortalaması 39,15±10,39 bulundu. Annelerin bebeklerini doyuracak kadar süt ürettiklerine inanma oranı %66,7 idi. EÖYÖ ile YSAÖ arasında pozitif yönlü, yüksek derecede ve istatistiksel olarak anlamlılık bulundu (r=0.854, p=0,000). YYBÜ'de yatan bebeklerin aldığı süt miktarı 438,35±90,57 ml/gün, annenin üniteye getirdiği süt miktarı ortalaması 401,54±244,30 ml/gün olarak tespit edildi. Sonuç: Bu sonuçlar doğrultusunda YYBÜ'de bebeği yatan annelerin emzirme öz yeterliliklerinin ve süt algılarının ortalamadan yüksek olduğu ancak bebek YYBÜ'de yattığı sürece beslendiğinden az süt getirildiği bulundu. Annelerin emzirme öz yeterlilik algıları arttıkça, süt yeterlilik algılarının da arttığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: This study evaluates the relationship between the perceived milk supply and breastfeeding self-efficacy of mothers with babies staying in the neonatal intensive care unit (NICU). Materials and Methods: This descriptive and correlational study was conducted with 237 mothers with babies staying in the NICU of the Umraniye Training and Research Hospital of the Health Sciences University in Turkey between March and May 2021. Data were collected using an Introductory Form for the Mother and Baby, the Breastfeeding Self-Efficacy Scale-Short Form (BSES-SF), and the Perception of Insufficient Breast Milk Questionnaire. The data were analyzed using the Shapiro-Wilk test, skewness kurtosis values, the Pearson correlation test, linear regression analysis, t-test, ANOVA test, and post hoc analyses. Results: The mean age of the participants was 28.71 ±5.93. The mothers, who were of high age, had a high level of education and income, had a planned pregnancy, gave vaginal birth, got breastfeeding and milking training, breastfed their babies within the first 24 hours after birth, planned to breastfeed their babies for a long period, and feed their babies with only breast milk had a higher level of breastfeeding self-efficacy and perceived sufficient milk supply. The mean score of mothers on BSES-SF was 58.97±11.11 while their mean score on the Perception of Insufficient Breast Milk Questionnaire was 39.15±10.39. The rate of perceived sufficient milk supply of mothers was 66.7%. There was a positive significance between the scores of BSES-SF and the Perception of Insufficient Breast Milk Questionnaire (r=0.854, p=0.000). The amount of milk consumed by babies staying in the NICU was 438.35±90.57 ml/day while the mean amount of milk given to the unit by mothers was 401.54±244.30 ml/day. Conclusion: This study concludes that the breastfeeding self-efficacy and milk perceptions of mothers with babies staying in the NICUs were higher than the average; however, the amount of milk provided while the baby was in the NICU was less than what the baby consumed. This study also concludes that the levels of mothers' perceived breast milk supply increase as their perceptions of breastfeeding self-efficacy increase.