Response of maize (Zea mays L.) to time of sprinkler irrigation and planting density
Mısırın (Zea mays L.) yağmurlama sulama zamanına ve ekim yoğunluğuna tepkisi
  1. Tez No: 815644
  2. Yazar: RAWYA MEZAAL MAHMOOD AL-AZZAWI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İRFAN İLBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır (Zea mays L), Yağmurlama Sulama, Dikim sıklığı, Pivot Sulama, Yaprak, Alan, Maize (Zea mays L), Sprinkler Irrigation, Planting density, Pivot Irrigation, Leaf, Area
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma, 2021 ve 2022 yıllarında Kerkük Valiliği / Irak'ta mısırın (Zea mays L.) farklı yağmurlama sulama süreleri ve bitki yoğunlukları koşullarındaki tepkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Sınırlı sulama koşullarında daha yüksek verime ve dayanıklılığa sahip bir çeşitle, tesadüf blokları deseninde (RCBD) üç tekerrürlü bir deneme yürütülmüştür. Beş onaylı sarı mısır çeşidi (AlFajer, AlMaha, AlSafa, Buhooth106 ve Sara) kullanılmış ve pivot yağmurlama yöntemi kullanılarak üç kez (2, 4 ve 6 kez) sulanmıştır. Bu deneme sonucuna göre Buhooth106 çeşidi en yüksek verime (7,23 kg ha⁻ˡ) sahip olmuştur. Bu sonuca göre ikinci deneme yılında materyal olarak kullanılmak üzere Buhooth106 çeşidi seçilmiştir. 2022 yılında Buhooth106 çeşidi kullanılarak (RCBD)'de split-plot desenine göre ikinci bir tarla denemesi yapılmıştır. Tedavi, dört bitki sıklığında (53333, 66666, 88888 ve 133333 bitki ha⁻¹) ve üç yağmurlama sulama zamanında (2, 4, 6 gün) uygulanmıştır. Bu çalışmanın sonucuna göre, bitki sıklıkları (1&2) yaprak alanı, başaktaki tane sayısı, 300 tane ağırlığı bakımından üstünken, bitki sıklıkları (3&4) bitki boyu ve birim bitki verimi bakımından üstün bulunmuştur. alan. Bitki sıklık ortalamalarına bakıldığında 2 günlük sulama en yüksek yaprak alanı, en yüksek 300 tane ağırlığı ve birim alandan en yüksek verimi verirken, 6 günlük sulama daha az verim vermiştir. Bitki yoğunluğu4 ile 2 günlük sulama 10.61 t ha⁻ˡ ile en yüksek verimi sağlamıştır. Diğer taraftan 6 günlük sulama bitki yoğunluğunda 6.84 t ha⁻ˡ vermiştir3. Sonuç olarak, ekonomik açıdan kabul edilebilir bir verim elde etmek için yalnızca uygun bitki yoğunluğu seçildiğinde az miktarda sulama kullanmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the response of maize (Zea mays L.) under different sprinkler irrigation times and plant densities conditions in Kirkuk Governorate / Iraq in 2021 and 2022. In the first experimental year (in 2021), in order to identify the variety with higher yield and strength under the limited irrigation conditions, an experiment was conducted in a randomized block design (RCBD) with three replications. Five approved yellow maize cultivars (AlFajer, AlMaha, AlSafa, Buhooth106 and Sara) were used and irrigated three times (2, 4, and 6 times), using the pivot sprinkler method. According to the result of this experiment, Buhooth106 variety had the highest yield (7.23 kg ha⁻ˡ). Based on this result, Buhooth106 variety was selected for using as material in the second trial year. In 2022, a second field experiment was conducted according to the split-plot design in (RCBD), using Buhooth106 variety. Treatment were the applying of four plant densities (53333, 66666, 88888, and 133333 plants ha⁻¹) and in three sprink irrigation times (2, 4, 6 days). According to result of this study, the plant densities (1&2) were superior to in terms of leaf area, number of grains per ear, weight of 300 grains, while the plant densities( 3&4) were superior in plant height and plant yield per unit area. In considering plant density avarage, the 2 days irrigation resulted with the highest leaf area, the highest weight of 300 grains, and the highest yield per unit area, but, the 6-day irrigation gave a less yield. The 2 days irrigation provided the highest yield as 10.61 t ha⁻ˡ, with plant density4. On the other side, the irrigation of 6 days gave 6.84 t ha⁻ˡ in the plant density3. In conclusion, it is possible to use little irrigation when only the appropriate plant density was chosen to give an acceptable yield from an economic point of view.