Yardımcı üreme tedavisi ile elde edilen gebeliklerde taze ve dondurulmuş embriyo transferinin maternal ve perinatal sonuçlara etkisi
The effect of fresh and frozen embryo transfer on maternal and perinatal results in pregnancy by assisted reproductive therapy
  1. Tez No: 815794
  2. Yazar: TUĞÇE ÇIRACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF SERHAN CEVRİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Dondurulmuş embriyo transferi, in-vitro fertilizasyon, maternal sonuçlar, perinatal sonuçlar, taze embriyo transferi, Fresh embryo transfer, frozen embryo transfer, in-vitro fertilization, maternal outcomes, perinatal outcomes
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Taze embriyo tranferi (TET) ve frozen (dondurulmuş) embriyo transferi (FET) sonrasında oluşan IVF gebeliklerinde, farklı embriyo transfer (ET) yönteminin maternal ve perinatal sonuçlara etkisini göstermeyi planladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Nisan 2017 - Mart 2022 tarihleri arasında Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üremeye Yardımcı Teknikler Merkezi'nde ET'i yapılan 1506 hastanın dosyası tarandı. Canlı doğum yapan 147 hastanın 136'sı çalışmaya dahil edilerek TET ve FET yapılmasına göre iki grup oluşturuldu. FET sikluslarında endometrial hazırlık için estrogen ve sonrasında estrogene progesteronun eklendiği hormonal yöntem (HY) kullanıldı. Her iki gruptaki kadınların gebelik ve doğum sonrası 6 aylık postpartum izlemdeki verileri kaydedildi. Gruplar maternal, fetal ve yenidoğan bebeklerin perinatal sonuçları yönünden karşılaştırıldı. BULGULAR: Gruplar yaş, beden kitle indeksleri, infertilite nedenleri ve ek hastalıkları yönünden benzerdi. Hastaların % 45,3'üne TET, %54,7'sine FET yapıldı. Biyokimyasal gebelik pozitiflikleri %19,21'e %17,71 olarak ve canlı doğum oranları %10,41'e %9,22 olarak benzer sonuçlandı (p= 0,457; p= 0,721). Her iki grupta çoğul gebelik oranları benzerdi. Gebelik gün sayısı, preterm doğum, doğum ağırlığı, bebek cinsiyetleri yönünden TET ve FET grupları arasında fark yokken, doğum ağırlığı gebelik yaşına göre büyük (LGA) bebek oranının FET grubunda daha fazla olduğu görüldü (p=0,038). FET yapılan grupta gebeliğe bağlı hipertansif hastalıklar (PIH)'ın görece daha fazla görüldü (p= 0,097). FET sonrası doğan bebeklerde yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YDYBÜ) yatış oranı daha yüksekti (p= 0,022). SONUÇ: IVF tedavisinde HY ile endometrial hazırlık sonrasında FET yapılmasını takiben oluşan gebeliklerde, TET gebeliklerine göre PIH, LGA fetüs ve YDYBÜ'ne yatış risklerinin daha fazla olabileceği belirlendi. Konu hakkında daha sağlıklı değerlendirme yapabilmesi için TET, HY sonrası FET ve doğal siklusta FET uygulanan kadınlarda yapılmış geniş serili olgu gruplarının verilerinin karşılaştırıldığı prospektif, randomize, kontrollü araştırma sonuçlarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: We planned to show the effect of different embryo transfer (ET) methods on maternal and perinatal outcomes in IVF pregnancies after fresh embryo transfer (TET) and frozen embryo transfer (FET). MATERIAL AND METHODS: The files of 1506 patients who underwent ET at Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Center for Assisted Reproductive Techniques between April 2017 and March 2022 were scanned. 136 of 147 patients who gave live birth were included in the study and two groups were formed according to TET and FET. For endometrial preparation in FET cycles, estrogen and then hormonal method (HY) in which progesterone is added to estrogen was used. The data of the women in both groups during the 6-month postpartum follow-up after pregnancy and delivery were recorded. The groups were compared in terms of maternal, fetal and perinatal outcomes of newborn babies. RESULTS: The groups were similar in terms of age, body mass index, causes of infertility and comorbidities. TET was performed in 45,3% of the patients and FET was performed in 54,7% of the patients. Biochemical pregnancy positivity was 19,21% vs. 17,71%, and live birth rates were similar as 10,41% vs. 9,22% (p= 0,457; p= 0,721). Multiple pregnancy rates were similar in both groups. While there was no difference between the TET and FET groups in terms of days of gestation, preterm birth, birth weight, and baby gender, the rate of babies with a large for gestational age (LGA) was higher in the FET group (p=0,038). Pregnancy induced hypertension (PIH) were relatively higher in the FET group (p= 0,097). The rate of hospitalization in the neonatal intensive care unit (NICU) was higher in babies born after FET (p=0,022). CONCLUSION: It was determined that the risks of PIH, LGA fetus and hospitalization to the NICU may be higher in pregnancies following FET after endometrial preparation with HY in IVF treatment, compared to TET pregnancies. Prospective, randomized, controlled research results are needed to compare the data of large-series case groups in women who underwent TET, FET after HY, and FET in the natural cycle in order to make a healthier assessment on the subject.