Pediatrik düşük gradeli santral sinir sistemi tümörlerinin tanıdan tedaviye izlemi
Distribution of childhood low grade central nervous system tumors from diagnosis to treatment
  1. Tez No: 815803
  2. Yazar: MERVENUR KURTULUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE VURAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Santral sinir sistemi tümörleri, Çocukluk çağı düşük gradeli beyin tümörleri, Low Grade Central Nervous System Tumors, Childhood Brain Tumors
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pediatri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Çocukluk Çağı Düşük Gradeli Santral Sinir Sistemi Tümörlerinin Tanıdan Tedaviye 2012-2022 Yılları Arası İzlemi: Tek Merkez Deneyimi Amaç: 2012-2022 yılları arasında kliniğimize başvuran ve düşük gradeli santral sinir sitemi tümörü nedeniyle takip edilen hastaların epidemiyolojik, klinik ve sağkalım özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Hematoloji-Onkoloji Bilim Dalına 2012-2022 yılları arasında başvuran ve düşük gradeli santral sinir sistemi tümörü tanısı alan olgular geriye dönük olarak incelendi. Bulgular: Çalışma boyunca 162 hastanın verileri incelendi. Çalışma sürecinde en sık tanı alan yaş grubu 10-18 yaş arası (%44,4) olup ve ortalama tanı yaşı 9,1 olarak saptandı. Hasta grubumuzda erkek cinsiyet hakimiyeti olup hastaların %61,1 'i erkek %39,9'u kız cinsiyete sahipti. Hastaların VKI dağılımı 95 p %8,6 olarak bulundu. En sık başvuru nedeni baş ağrısı (%32,1) ve göz bulguları (%29) olarak saptandı. En sık ikinci semptomun bulantı kusma (%23,3) olduğu görüldü. Semptomdan tanıya kadar geçen ortalama süre 6 ay olarak bulundu. Eşlik eden hastalıklar arasında en sık görüleni NF-1 (%11,1) sendromuydu ve NF-1 hastalarında çoğunlukla optik gliom geliştiği görüldü. Hastalarımızda tümörler %27,2'sinde infratentoryal yerleşimli, %68,5'inde supratentoryal yerleşimli ve % 4,3'ünde spinal yerleşimliydi. Hastalarımızın %89,8'ui histopatolojik tanı alırken % 10,2'si radyolojik tanı aldı. Histopatolojik 120 tanı alan grupta pilositik astrositom (%48,8) ve pediatrik tip Diffüz düşük gradeli glial tümörler (%13) en sık saptanan iki tümör grubu olarak belirlendi. Radyolojik tanı alan 15 hastanın 11'i ( % 73,3) optik gliom tanısı aldı. 0-3 yaş grubundaki hastaların daha çok grade 2 tümör tanısı aldığı görüldü. 162 hastanın % 6,8'inde metastaz saptandı. Metastaz olan hastaların en sık metastaz yeri medulla spinalis olarak saptanmış olup metastaz durumu ve hastaların tanı grupları arasında anlamlı ilişki olmadığı olduğu görüldü. Hastalarımızın %60,5 (% 40,7'sine tam rezeksiyon, %42,5'una kısmi rezeksiyon) cerrahi tedavi uygulandı. Hastaların %21,6'sı radyoterapi ,% 19,1'i kemoterapi aldı. Hastaların ortalama takip süresi 31 aydı. Hastaların %10,2'sinde nüks görüldü. 15 hastanın primer tümörü nüks etmişti. İki hastada tümörün malign transformasyon gösterdiği saptandı. Hastaların 5 yıllık genel sağ kalımı %94 şeklindeydi. Sonuç: Düşük gradeli santral sinir sistemi tümörleri yavaş ilerleyen, geç bulgu veren bu nedenle tanı alma süresi açısından diğer beyin tümörlerine göre daha uzun süre geçen bir gruptur. Baş ağrısı, kusma gibi çocukluk çağında sık görülen bulgularla birlikteliği fazladır. Çeşitli sendromlarda beyin tümörü görülme sıklığı artar. Uygun tedavi yöntemleriyle prognozu oldukça iyidir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları izleminde çeşitli bulgular ve sendromlarda beyin tümörlerinin akla gelmesi tanıyı kolaylaştırır, sağkalımı artırır.
Özet (Çeviri)
Distribution of Childhood Low Grade Central Nervous System Tumors from Diagnosis to Treatment Between 2012-2022: Single Center Experience Objective: To evaluate the epidemiological, clinical and survival characteristics of patients who applied to our clinic between 2012-2022 and followed up with low grade central nervous system tumors. Material and Methods: The cases who applied Gazi University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Hematology-Oncology Department between 2012-2022 and were diagnosed with low grade central nervous system tumor were retrospectively analyzed. Results: Throughout the study. The data of 162 patients were evaluated. The most frequently diagnosed age group during the study period was between the ages of 10-18 (44,4%), and the mean age at diagnosis was 9,1. In our patient group, male gender was dominant, and 61,1% of the patient were male and 39,9% were female. The BMI distribution of the patients was 95p 8,6%. The most common reasons for admission were headache (32,1%) and ocular findings (29%). The second most common symptom was nausea and vomiting (23,3%). The mean time from symptom to diagnosis was 6 months. The most common concomitant disease was NF-1 (11,1%) syndrome, and NF-1 patients mostly developed optic glioma. In our patients, tumors were infratentorial in 27,2%, supratentorial in 68,5%, and spinal in 4,3%. While 89,8% of our patients received histopathological diagnosis, 10,2% received radiological diagnosis. In the histopathologically diagnosed group, pilocytic astrocytoma (48,8%) and 122 pediatric type diffuse low grade glial tumors (13%) were identified as the two most tumor groups. 15 patients who were diagnosed radiologically (9,2 % of all patients) were diagnosed with optic glioma. It was observed that patients in the 0- 3 age group were mostly diagnosed with grade 2 tumors. Metastasis war detected in 6,8% of 162 patients. The most common site of metastasis patients with metastasis was found to be medulla spinalis, and it was observed that there was no significant relationship between the metastasis status and the diagnosis group of the patients. Surgical treatment was performed in 60,5% of our patients (40,7% complete resection, 42,5% partial resection). 21,6% of the patients received radiotherapy and 19,1% patient received chemotherapy. The mean follow-up period of the patients was 31 months. Recurrense was seen in 10,2% of the patients. The primary tumor of 15 patients had relapsed. It was found that the tumor showed malignant transformation in two patients. The 5 year overall survival of the patients was 94%. Conclusion: Low grade central nervous system tumors are a group that progresses slowly, presents late, and therefore takes longer to be diagnosed than other brain tumors. It is associated with common symptoms such as headache and vomiting in childhood. The incidence of brain tumors increases in various syndromes. With appropriate treatment methods, the prognosis is quite good. Considering brain tumors in various finding and syndromes in the follow-up of Pediatric Health and Diseases facilitates the diagnosis and increases survival.